Четири дни почивка в Индия за пилотите на соларния самолет

1226
12.03.2015

Четири дни престой ще направят в Индия пилотите на станалия световноизвестен соларен самолет Solar Impulse 2. Бертран Пикар и Андре Бьоршберг ще прекарат четири дни в Индия, преди да пристъпят към третия етап от своето околосветско пътешествия със соларния самолет. Следващата им дестинация е Мианмар. Вторият етап от околосветския полет на самолета "Слънчев импулс 2" приключи снощи.

Уникалният летателен апарат се захранва само с помощта на слънчева енергия чрез колектори. Първият, както и вторият етап са завършили успешно и планираните за тях полети са преминали без проблеми. Вчера сутринта самолетът излетя от град Маската в Оман. След полет с продължителност повече от 13 часа, той се приземи в град Ахмадабад, Индия, който е всъщност най-големия град в щата Гуджарат. Общото разстояние, което преминаха пилотите и самолета през вчерашния втори етап е 1468 километра. 

Вчерашният полет вече е в историята, защото представлява световен рекорд за най-дълго изминато разстояние от самолет на слънчеви батерии. За да бъде официално вписано като световен рекорд, постижението трябва да бъде потвърдено в следващите дни и от Международната авиационна федерация, уточняват специалисти. Двамата пилоти обаче, са категорични, че не постигнатия рекорд е най-важен. Те са щастливи от факта, че пилотирания от тях "Солар импулс 2" на практика е първият самолет на слънчеви батерии, който е долетял до Азия. 

Слънчев импулс 2 каца в ИндияЧетирите дни, които ще прекарат в Индия, пилотите Пикар и Боршберг ще използват за почивка, но и за да вземат участие в няколко събития. Те са свързани с насърчаване използването на възобновяеми източници на енергия и чистите екологични технологии.

След Индия, пилотите ще отпътуват в посока Мианмар и Китай, а етапите след това предвиждат да прелетят над Тихия океан, както и Съединените щати, Атлантическия океан и Южна Европа.

Околосветското пътуване ще завърши в Абу Даби в Обединените арабски емирства. То ще продължи общо пет месеца и се планира да приключи в края на юли или началото на август.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Пукет
457 EUR