Airbus започва производството на самолети с 3D части

1733
17.08.2015

3D принтерите са на път да предизвикат истински бум в повечето икономически браншове. Макар да звучи странно, съвсем скоро в голяма от тях ще настъпят сериозни и много трайни промени, благодарение на новите технологии.

Продуктите, които се произвеждат с помощта на 3D принтери са наистина много на брой при това с огромно разнообразие. Технологията се ползва както за направата на бикини, но така също за производството на автомобили и велосипеди, а в Китай дори създадоха и къщи, които са направени само от рециклирани материали.

Интерес към тази технология вече са заявили и производители на самолети. Става дума за концерна "Еърбъс" (Airbus). В техния завод в Бремен са на етап да правят проучвания по какъв начин тази 3D техника би могла да се използва при производството на високотехнологични самолети.

Инициативата за проучването е на Петер Зандер, който е сформирал екип от пет души и още 60 сътрудници от подразделенията на самолетния концерт в целия свят. Един от основните проекти, по който в момента работи екипът, е да се внедри технологията на 3D принтирането при изработване на части за самолети.

Компанията е взела решение, че за в бъдеще ще си произвежда сама 10% от частите за самолети, които са й необходими. Затова се проучват всички възможности и нови технологии, които представляват основен интерес за "Еърбъс", сред които е 3D принтирането.

Един от основните проекти, по който в момента работи екип на Airbus, е да се внедри технологията на 3D принтирането при изработване на части за самолети.

До момента, концернът се е снабдил с няколко 3D принтера за тази цел, като се планира закупуването на още. Плановете на компанията са от следващата година да започне серийно производство на самолетни части от титан и висококачествена стомана. От 2017-та година пък се планира да започне производството на такива части от алуминий, поради което екипът в момента се интересува от нов вид 3D принтери. Те са от Южна Африка и с тях могат да се произвеждат компоненти, които са с дължина два метра.

До момента, концернът се е снабдил с няколко 3D принтера за тази цел, като се планира закупуването на още.

Думата "принтер" в тази нова модерна технология обаче, не е съвсем точна и дори е заблуждаваща. Както аз, така и Вие сигурно се чудите как е възможно да се произвежда нещо с помощта на принтер, който всъщност печата? В случая става дума за промишлени съоръжения, които се захранват с метал на прах и те не печатат, а всъщност изграждат триизмерни модели. Това става слой по слой, едва когато бъде направен дигитален модел на конкретния детайл, който се сканира.

3D принтерите са промишлени съоръжения, които се захранват с метал на прах и те не печатат, а всъщност изграждат триизмерни модели.

Изследванията показват, че с помощта на тази технология, може да се достигне до 90% икономии по отношение на материала, който е необходим за изработването на една определена част за самолет. Експертите на Airbus са направили необходимите изчисления в тази посока, като уточняват, че това по никакъв начин не се отразява на здравината на частите.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Абу Даби
71 EUR