Turkish Airlines спря всичките си полети до Либия

1806
06.01.2015

Либия напомни за себе си още в първите дни на 2015 г., след като в неделя, 4 януари боен самолет, лоялен на международно признатото правителство атакува петролен танкер, пътувал под либерийски флаг, но с гръцки оператор. При обстрела са загинали двама от 26-членния екипаж на прицепа. Агенция Reuters се позова на свои източници, според които танкерът е бил пълен с дизал за генераторите, които снабдяват с ток градовете Бенгази, Хомс, Дерна и Мисрата - всички ключови бунтовни центрове.

Военните заявиха, че танкерът ги усъмнил, че превозва ислямистки бойци, след като поел към военна зона, а не към петролен терминал. От Атина са категорични, е товарният кораб, пълен с 12 600 тона нафта е бил на котва в порт Дерна по време на бомбардировката с изтребители.

Ден, след двете самолетни атаки и слад като Турция спря пътническите си полети до Джамахирията, се засилиха и призивите за международна намеса в Либия. Ден по-късно единствената авиокомпания, която извършваше редовни самолетни полети до Джамахирията - Turkish Airlines спря да изпълнява маршрута до Мисрата. Като повод за прекратяване на полетите си от турските авиолинии изтъкнаха обстановката в Либия, която се влошава.

Само няколко часа преди официалното изявление от страна на турската авиокомпания либийска бойна авиация подложи на въздушен обстрел металургичен завод в града. Веднага след тази новина, още преди обед на 6 януари Turkish Airlines обявиха, че спират полетите си и до другите три летища в северноафриканската държава - Себпа, Бенгази и Триполи.

След двете самолетни атаки и след като Турция спря пътническите си полети до Джамахирията, се засилиха и призивите за международна намеса в Либия.

На 4 януари боен самолет, лоялен на международно признатото правителство атакува петролен танкер, пътувал под либерийски флаг, но с гръцки оператор.На този етап не е никак ясно кой какво контролира в Либия, след преврата на режима и убийството на Муамар Кадафи преди три години. Причината - и бунтовниците, и признатият от останалия свят кабинет в Триполи си имат самостоятелни министерства, които отговарят за черното злато. Всяка една от двете власти в Джамахирията е назначила свои кадри с контролиращи функции на обекти на NOC - държавната петролна компания на страната.

Битките за ключовите петролни портове Рас Лануф и Ес Сидер сринаха добива на петрол в Либия от милион и 600 хиляди барела дневно преди началото на войната от 2011 година до 380 хиляди барела в началото на 2015 г. Липсата на либийския петрол на световните пазари никак не е осезаемо. Изобилието от черно злато сваля значително цените на горивата в целия свят.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Токио
2869 EUR