Premium Economy - новата тенденция в авиобизнеса

2755
19.11.2014

Търсенето на евтини самолетни билети причини инвазията на low cost авиокомпаниите в последните години. Един от първите минуси - неудобството на борда - нискотарифните превозвачи предлагат много, но сгъстени седалки. С този трик нискобюджетните оператори принуждават редовните компании да наемат за свои полети или да купят нови машини с по-голям капацитет от места, за сметка на пространството и удобството на пасажерите. Няма как - доайените във въздушния превоз трябва да са конкурентни на нискобюджетните си колеги, пише световният интернет портал Flightglobal.

Пътниците са готови да преживеят неудобството с недостатъчното място за коленете и лактите, поради ограничените размери между седалките в пътническия салон, за сметка на цената на самолетния билет. Но щом пасажерите не се оплакват, този дискомфорт в името на ниската цена за резервация, явно ще продължи. Част от превозвачите обаче, стават доста изобретателни в продажбата на места. Сингапурската авиокомпания Scoot предлага ценови варианти за удобството на клиента - позволено е да бъдат запазени три седалки една до друга, ако желаете повече място. Така или иначе има сектори на борда, които предлагат повече място за краката. Такива са седалките до аварийните изходи на самолета. Тази технологична възможност предизвика нискотарифните авиокомпании да стават все по-изобретателни в продажбата на места в икономичната класа. По-удобни места до аварийните изходи предлага и Wizz Air. До последно стюардесите на унгарската авиокомпания пазят тези седалки и ги предлагат с доплащане на пасажерите, ако те не са продадени предварително. Ако самолетът е празен, малко преди излитане, те ги отстъпват на по-високи господа и дами-безплатно.

При редовните авиокомпании част от тези удобства са застъпени в новата класа на обслужване - Premium Economy. Тя предлага различни развлечения, недостъпни за стандартната икономична класа.

Qantas Premium Economy

При Premium Economy част от авиокомпаниите дори повишават качеството на предлаганата храна на борда. Опасността все повече хора да изберат този нов вид обслужване пред бизнес класата е проблем, с който трябва да се справят големите превозвачи. Редовните авиокомпании трябва да правят доста труден баланс и прецизно да разграничат двете класи. Към момента авиокомпаниите на статуквото анализират поведението на потребителите като предлагат ограничен брой места от типа Premium Economy. Докато Cathay Pacific експериментира с рзличен брой места в тази услуга, то Singapore Airlines ще пуснат Premium Economy до края на годината или едва в началото на следващата. Тепърва ще стане ясно до колко този вид обслужване ще бъде застъпено при редовните авиокомпании с оглед на това, че пътниците все повече са склонни да купуват самолетни билети за междинната Premium Economy класа. Имате възможността да проверите цените на самолетни билети за "премиум икономи" класата като ползвате опцията разширено търсене на самолетни билети. Преди да стартирате търсенето, трябва да изберете изрично тази опция.

Нискобюджетните авиокомпании, които летят на дълги разстояния, като Air Asia и Scoot не зависят от надпреварата в бизнес класата, която виждаме между традиционните превозвачи. Въпреки това правят аналогично зониране в салона на самолетите си.  При сингапурската авиокомпания виждаме Scoot Biz - за бизнес клиенти, Scoot Silence - където пътниците имат повече място за краката и не се допускат деца и др. Предлагат се различни ценови варианти. Air Asia също има оферти за наподобяващи Premium Economy услуги. Това ще накара големите авиокомпании да анализират нискотарифните си конкуренти и да преценят как биха могли да предоставят различни удобства за пътниците в икономичната класа. При това постепенно разделение на икономичната класа неминуемо отново се появяват Economy Plus и Premium Economy. Занапред икономична класа ще бъде все по-сегментирана. По-големият избор винаги се посреща добре от пътниците. Те ще имат опцията дали да се возят икономично или ще доплатят малко повече при резервацията на самолетни билети.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Тел Авив
49 EUR