Британска компания предлага самолет без прозорци

3535
10.11.2014

Британската фирма за иновации The Centre for Process Inovation /CPI/ представя технология за самолет без прозорци.

Тя показва специално оборудвана кабина, където прозорците са екрани. На тях в реално време може да се наблюдава какво се случва извън самолета по време на полет. Отделно от това се предвиждат ултра тънки, изключително леки и гъвкави екрани, които да бъдат монтирани в корпуса или на гърба на седалките, създаващи неповторима визия. Те ще бъдат осигурени с иновационни защитни покрития, които да гарантират, че тези дисплеи ще функционират през целия живот на експлоатация на самолета. Непрекъснати системи за изпитване в реално време ще гарантират максималната производителност на всички компоненти.

С премахването на прозорците ще може да се построи самолет с още по-тесни и силни стени, което ще доведе до намаляване на теглото му, ще се подобрят аеродинамичните му свойства и безопасността на машината като цяло.

Намаляване теглото на въздухоплавателните средства е основна задача в авиацията. Над 80% от теглото на пътническия самолет съставляват собственото му тегло и неговото гориво. Редуцирането на всеки 1% от теглото на самолета, води до спестяване на гориво с 0,75%. Това след себе си довежда до по-малко вредни емисии на въглероден диоксид в атмосферата и по-ниски разходи за самия полет. От това би следвало да бъдат застъпени и по-ниски цени на самолетните билети.

Цялата вътрешна повърхност или избрани части могат да бъдат покрити с тънките и гъвкави панели. Те гарантират висока разделителна способност от 150 dpi. Освен прозорците, могат да бъдат отстранени и конвенционалните методи на осветление в целия самолет, защото иновацията позволява панелите да се ползват и като осветителни тела. Осветеността тук ще бъде 100 cd/m2.

Изображенията отвън ще бъдат препредавани от множество камери, монтирани на външия корпус, които ще излъчват по време на целия полет. Те ще бъдат разположени по такъв начин, че да се избягват крилата и двигателите в предаваната картина. Всеки пътник ще може да избира от модула пред себе си коя част на самолета да гледа навън.

Британската компания не е първата, която работи по подобен проект. От CPI предвиждат да довършат експериментите и интеграцията до 5 години. В същото време Американската Spike Aerospace пуска свой частен самолет без прозорци още през 2018 г.

Предстои да разберем коя авиокомпания ще прегърне първа идеята и ще купи самолети без прозорци за своите полети.

Вижте и презентацията на CPI в следващото видео:

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Ibiza
435 EUR