Ясни са пилотските грешки, причина за самолетната катастрофа с Борис Трайковски

1259
27.12.2014

Нов доклад, представен от шефа на екипа от международни разследващи специалисти Омер Кулич, разкрива нови детайли около самолетната катастрофа с президента на Македония Борис Трайковски.

Днес в Скопие Омер Кулич посочи 7 конкретни действия на летците по време на самия полет и 5 грешки от систематичен характер, допуснати от компетентните органи в Македония и Босна Херцеговина като причина за тежкия инцидент на 26.02.2004 година близо до босненския град Мостар, когато освен президентът на Македония загинаха и спътниците му и членовете на бордния екипаж.

Фкусът пада предимно върху седемте последователни грешки на пилотите, пилотирали самолета. Те предприели излитане от Скопие, без да се информират за метеорологичните условия в град Мостар. От това следва и неправлината им подготовка за презимяване на машината, пренебрегнали са подаваната информация от кулата на летището за ниска облачност, продължили са подстъпа при загубата на навигация, снижили са самолета прекалено рано и са изключили автопилота. Отделно от това капитанът не се е съобразил с минималната височина по предписание, вероятно тъй като не е имал необходимата подготовка, допълва Кулич.

Македонският член в международния разследващ екип Сотир Костов, изрази искреното си задоволство относно начина, по който е подготвен изнесеният доклад по отношение на част "Авиация". Костов отправи забележки към доклада относно въведената информация за процедурата за кацане на пистата в Мостар в посочения ден, липсата на допълнителни данни за самата системата и дали аерогарата е функционирала правилно.

Ясно е, че процедурата, използвана в злополучния ден не е покривала правилата на Световната организация за гражданска авиация, а  са следвани стандартите на Алианса. Фактите сочат и, че диспечерите не са имали необходимия лиценз за работа на аеропорта в Мостар.

Пълният доклад ще се публикува за масовата аудитория, след като бъде представен от Омер Кулич на официален брифинг и в Босна и Херцеговина.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Атина
77 EUR