Успешен тестов полет на Solar Impulse 2 дни преди околоземната обиколка (ВИДЕО)

2431
27.02.2015

Solar Impulse 2 - самолетът, който лети единствено със слънчева енергия осъществи брилянтно дебютния си опитен полет, преди да предприеме световна обиколка.

Експерименталният полет се проведе в Абу Даби. "Слънчев импулс - 2" беше във въздуха в продължение на половин денонощие. Летателният апарат беше пилотиран от Андре Боршберг, швейцарски бордови капитан и бизнесмен.

По думите на Боршберг изпитателният полет е изключително важна част от подготовката на Solar Impulse 2 за дългоочакваната околосветска обиколка. Бизнесменът-пилот не скри възхищението си, че поведението на въздушната машина през целия полет е съвпаднал изцяло с програмния модел.

Експерименталният полет се проведе в Абу Даби, Слънчев импулс - 2 беше във въздуха в продължение на половин денонощие

Очакванията са "Слънчев импулс - 2" да обиколи планетата в 12 етапа. Соларният апарат ще прелети над Индия, Китай, Тихия океан, САЩ, Атлантическия океан и Средиземноморието, преди да кацне отново в Абу Даби.

Не се предвижда и капка гориво по време на целия околоземен преход. Цялата стратегия на полета беше промотирана в началото на годината от пилотите на Solar Impulse 2 и съоснователи на слънчево-въздушния проект - швейцарците Андре Боршберг и Бертран Пикар в столицата на Обединените арабски емирства.

Двамата ще отлетят от Абу Даби след броени дни и ще прелетят над 35 хиляди километра в рамките на пет месеца. В този период ще бъдат осъществени чисти двайсет и пет дни полет със скорост от 50 до 100 км/ч. През това време Пикар и Боршберг ще се редуват зад щурвала на Solar Impulse 2.

Не се предвижда и капка гориво по време на целия околоземен преход на Solar impulse - 2

Слънчевият самолет има 17 хиляди слънчеви панела, които захранват 4 електриески двигателя. В сравнение със "Слънчев импулс-1", новата версия има доста по-големи габарити. 72-ва метра достига размахът на крилете. Solar Impulse 2 може да лети без прекъсване в продължение на няколко денонощия.

От Абу Даби "Слънчев импулс - 2" първо ще отлети към Оман. Следват градовете в Индия Ахмедабад и Варанаси. Има и тихоокеански преход, който ще е в две фази с няколкочасово кацане на Хавайските острови.

Екипът на Solar Impulse 2, машината може да лети без прекъсване в продължение на  няколко денонощия

Предвидени са три етапа по време на прелитането над Съединените щати, с кацания във Финикс и Ню Йорк. От Голямата ябълка започва и прекосяването на Атлантическия океан. Продължението ще бъде или през северната част на Африка или през южната на Европа, за да бъде достигната в началото на август началната точка на излитане.

С предстоящия полет Бертран Пикар и Андре Боршберг целят да докажат, че възобновяемите енергийни източници и чистите технологии позволяват да бъдат извършени полети, които досега се считаха за невъзможни.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Милано
10 EUR