Украйна и Турция ще правят заедно пътнически самолети

1384
22.03.2015

Много скоро е възможно да станем свидетели на съвместен продукт между Турция и Украйна по отношение създаването и производството на пътнически самолети. Това е една от темите, обсъдени по време на среща в Киев. Другата важна тема е била възможността украински компании да участват в строителството на ТАНАП - Трансанадолския газопровод.

Петро Порошенко коментира още, че един от основните въпроси, които са били обсъдени по време на срещата с турския му колега Реджеб Ердоган в Киев, е касаел сътрудничеството между Украйна и Турция в областта на енергетиката.

Украинският лидер посочи, че е коментирано евентуалното участие на украински компании в строителството на газопровода ТАНАП. По време на разговорите Порошенко е обърнал внимание и на евентуалните рискове, които е възможно да възникнат в рамките на строителството на така наречения “Турски поток”.

Украйна и Турция ще правят заедно пътнически самолетиПлановете за неговия строеж бяха обявени официално през 2011 година. Предвижда се по този газопровод да бъде доставяна газ от Азербайджан за Европа през Грузия и Турция. Строежът започна съвсем скоро, през този месец и би трябвало да приключи в рамките на 3 години, или до 2018 г.

Друг важен въпрос, по който са се договорили лидерите на двете страни, е Украйна и Турция да създадат нов пътнически самолет. За целта ще се използва съществуващият сериозен производствен капацитет, с който разполага завода “Антонов” в Киев. Новината съобщи лично Порошенко, след проведените разговори с турския президент Ердоган.

В момента, Турция извършва сериозно строителство на ново летище, което ще се намира в мегаполиса Истанбул. Неговата стойност ще бъде 10 милиарда долара. По думите на украинския президент, двете страни са изготвили пътна карта за бъдещо стратегическо сътрудничество. Важното в нея е, че е наблегнато на практическия аспект на това сътрудничество.

За конструирането на новия общ самолет ще се използва съществуващият сериозен производствен капацитет с който разполага завода “Антонов” в Киев

Към днешна дата, размерът на турските инвестиции в Украйна надвишава 3 милиарда долара. Порошенко изказа благодарност на своя турски колега затова, че Анкара ще предостави на Киев заем в размер на 50 милиона долара. Средствата са необходими за покриване на бюджетния дефицит на страната, а 10 милиарда от тях са за хуманитарна помощ.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Хания
26 EUR