Терминал от бъдещето – как ще изглеждат летищата през 2040 година

3936
05.12.2016

Тромавата и сложна процедура по проверка на сигурността, заради която кацваме на летището много по-рано от часа на полета, е на път да остане в миналото.

На терминала от бъдещето ще отпадне необходимостта от отваряне на всяка чанта, а пътниците няма да преминават през метални детектори. Но пък ще има виртуални асистенти, по-добро проследяване на багажа и бързи молекулярни скенери за сигурност.

На пътниците ще бъдат давани биометрични билети, който ще служат като паспорт, бордна карта и идентификационна карта за пътуването.

Така печалният опит за намиране на изгубени бордни карти и безкрайните опашки на летищата най-накрая може да станат отживелица.

как ще изглежда едно летище през 2040 година

Показани бяха проекти за това как ще изглеждат летищата след 25 години. И съвсем не става дума за фантастика, а за технология, която вече е развита и е в експериментална фаза.

Изследването показва как чекирането – основен източник на опашки и нерви за пасажерите – ще се превърне в автоматизиран и лесен процес до 2040 година.

Онлайн чекиранията ще станат много по-често срещани, а всички данни за пътниците ще се съдържат в биометричен билет, без да се налага те да показват техните отделни документи.

как ще изглежда едно летище през 2040 година

За да му бъде издадена карта, всеки пътник ще бъде сканиран за въвеждане на биометрични данни, уникални за него, като например ириса му.  

Технологията вече се очертава като по-бързата алтернатива на ръчната паспортна проверка и се тества на летищата Хийтроу и Шипхол.

Заради постоянната заплаха от тероризъм, пунктовете за проверка в момента са другата основна причина за забавянията по летищата.

Времето, което технологията спестява на пътниците, означава, че те ще имат повече свободно време, за да говорят с виртуалните асистенти и да сърфират върху сензорните търговски стени на летището. Информацията за полети и всякакви полезни съвети ще бъдат давани на различни езици с помощта на по-усъвършенствана версия на технологията в днешните чатове.

как ще изглежда едно летище през 2040 година

Технологичният напредък ще премахне необходимостта от отваряне на всяка чанта и задължителното преминаване през метал детекторите.

Вместо това, лазерни молекулярни телесни скенери, първоначално предназначени за медицински цели, ще бъдат използвани за откриване на забранени материали или течности, скрити в дрехите или багажа. Ефективни на няколко метра разстояние, те ще позволят на хората просто да преминават покрай скенера, а не да се редят на опашки.

В миналото ще остане и безкрайното чакане на лентите за багаж след кацане. Чипове, вградени в самите багажи или висящи етикети, не само ще следят дестинациите и мястото на всеки куфар, но ще изпращат и известия на смартфоните, когато багажите са готови да бъдат взети.

как ще изглежда едно летище през 2040 година

Бевърли Бардън, шеф на маркетинга в АРН, казва: „Обикновено летищата предлагат едни от най-лошите преживявания по време на ваканции или бизнес пътувания със самолет. Това, което проекът за терминалите от бъдещето показва е, че в рамките на няколко години технологичният напредък ще даде възможност на летищата да създават много по-приятни преживявания и да сведат до минимум традиционните проблеми, с които сега се сблъскват пътниците. Чрез това изследване и моделите, които създадохме, ние сме в състояние да предскажем как ще изглеждат летищата в близкото бъдеще и ще бъде много вълнуващо да видим всичко това на практика.“

Райън Гий, редактор на Future Travel Experience, допълва: „Различните прогнози сочат рязко увеличение на броя на пътниците във въздушния транспорт в следващите години и в много случаи тези пасажери ще имат достъп до много по-безпроблемно и интуитивно преживяване по време на пътуването."

На летище Аруба проектът „Happy Flow“ се възползва от технология за разпознаване на лица, за да се премахне необходимостта пътниците да представят своята бордна карта и паспорт на различни етапи от пътуването.

„Много летища днес приличат на молове, но по-далновидните ще направят крачка напред за да търсят начин, по който може да се осигури всичко – от архитектурата и избора на храни и напитки до атмосферата на терминала и дейностите, които се предлагат. И всичко това ще бъде свързано с избраната от пътника дестинация.“

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Франкфурт
148 EUR