Първите спални капсули в Европа - на летището в Хелзинки

3176
05.03.2015

Сънят е скъпо удоволствие! Летището в Хелзинки е първото в Европа, което започна да предлага на изморените туристи възможността да поспят във футуристични легла, наречени капсули или камери за сън.

Спалните капсули са снабдени с подвижен покрив, чрез който се осигурява тишина, тъмнина и спокойствие. Но почивката излиза доста солено – почти 9 евро на час.

Най-голямото летище във Финландия е инсталирало 19 GoSleep камери на двата входа на летището. Всяка камера е снабдена с ергономична седалка, която може да се трансформира в легло. Освен подвижния покрив, леглата са снабдени и с място за ръчния багаж на пътника под седалката.

Спални капсули на летището в Хелзинки

Благодарение на вградените електрически контакти, туристите могат да заредят и използват своите мобилни телефони и лаптопи. Пътниците също така могат да се възползват и от възглавници и одеяла, за да бъде пълен техният комфорт.

GoSleep камерите са проектирани и произведени от финландската компания Short Rest Solutions Ltd с цел да се намали стресът при пътуване.

Пътниците също така могат да се възползват и от възглавници и одеяла, за да бъде пълен техният комфорт

"Ние искаме да предоставим на пътниците възможността  да пътуват без стрес и да имат условията да подремнат между полетите”, категорична е Хейки Kоски, вицепрезидент на летището в Хелзинки. "Аеропортът има много транзитни пътници, които може да не са имали възможността да поспят цял ден или пък да страдат от часовата разлика. Вярвам, че услугата ще има истинско търсене", казва още Коски.

Докато повечето летища предлагали удобни столове със сравнително малко уединение, управата на Летище Хелзинки решила да тества камерите за сън в специално създадена зона за почивка през 2013 година. Леглата GoSleep станали такъв хит, че летището решило да закупи почти дузина от столовете за сметка на по-голяма зона за отдих.

GoSleep – иновация за комфортен престой до следващия полет

Пилотният проект показал, че пътниците предпочитали камерите-легла пред по-големите зали за почивка. Капсулите за сън предизвикали широк интерес, по-специално на терминал 18, където са били предоставени за безплатно тестване.

"На базата на обратна връзка с клиентите, ние ще продължим да се усъвършенстваме услугата да стане още по-удобна за клиента", твърди Юси Пийспанен, главен изпълнителен директор на Short Rest Solutions Ltd.

От администрацията на летището заявяват, че са получили позитивни отзиви от пътниците, когато са стартирали програмата в средата на февруари тази година.

GoSleep камерите са проектирани и произведени от финландската компания Short Rest Solutions Ltd с цел да се намали стреса при пътуване

Миналата година, сайтът SleepinginAirports.com класира Летище Хелзинки като третия най-лесен и приятен хотел в света, след летището на Сингапур - Чанги и международното летище в Сеул - Инчхон. В допълнение към индивидуалните легла за спане, разположени в две обществени зони, Летище Хелзинки предлага и книги назаем за пътниците, безплатна художествена галерия и безплатен безжичен интернет.

Планирано е да бъдат отворени още 70 нови магазина от отпуснатите 900 милиона евро по програма за развитие, чиято цел е летище Хелзинки да увеличи годишния обем на преминаващите пътници до 20 милиона през 2020.

Спални капсули на летището в Хелзинки

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Ливърпул
83 EUR