Слънчев импулс - 2 покорява втория етап от околосветската обиколка

1906
11.03.2015

Нестандартният летателен апарат „Solar Impulse - 2”, излетя тази сутрин за втория етап от своето околосветско пътешествие. Швейцарският соларен самолет излетя от летището в столицата на Оман - Маскат, по направлението за Ахмедабад в Западна Индия.

Летателният апарат е наистина уникален, защото той се захранва изцяло със слънчева енергия. Затова и неговата мисия е революционна – опит за околосветска обиколка със самолет, без да се използва гориво. Самолетът излетя вчера от Абу Даби и се приземи в Оман, като това бе първият планиран етап от обиколката му около света.

На 10 март, в 04.35 часа българско време, самолетът, който се пилотира от швейцареца Бертран Пикар, излетя от летището в Маскат. Предстоят му поне 16 часа полет, по време на който самолетът трябва да измине общо 1465 километра.

Възможно е обаче, полетът да продължи повече от предвиденото, както се случи вчера. По време на първия етап от околосветското пътешествие на "Слънчев импулс - 2", летателният апарат бе управляван от пилота Андре Боршберг. Бертран Пикар и Андре Бьоршберг пилотират Слънчев импулс - 2Основният проблем по време на вчерашния полет се е оказало лошото време в региона, където се е разразила пясъчна буря. Тя е много неприятно усложнение за екипа – пилоти и инженери, тъй като би могла да доведе до намаляване в ефективността на слънчевите панели, с чиято помощ се захранва самолета. Този проблем обаче, е бил преодолян, тъй като на по-голяма височина концентрацията на прах във въздуха е била минимална и съответно не е имало опасност за работата на оборудването.

След като днешният втори етап приключи в Индия, плановете на двамата пилоти в самолета Андре Бьоршберг и Бертран Пикар, са да достигнат със соларната машина до Китай.  После ще трябва да преодолеят Тихия океан и да достигнат до САЩ, а след това целта им е Европа. За осъществяване на околосветското пътешествие са планирани общо 12 кацания, като последното от тях трябва да бъде в ОАЕЗа осъществяване на околосветското пътешествие са планирани общо 12 кацания, като последното от тях трябва да бъде в Обединените арабски емирства. Според първоначалните очаквания, продължителността на това предизвикателство ще бъде пет месеца. Летателният апарат "Слънчев импулс - 2" през това време ще прелети над Земята общо 35 000 километра, като двамата пилоти ще го управляват на смени.

Те признават, че ще им бъдат необходими доста усилия, за да издържат дългите полети и температурните промени, на които ще бъдат подложени, но с цел да преодолеят по-лесно тези процеси, двамата ще практикуват по това време йога и автохипноза.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Вати
180 EUR