Рециклират батерии със сперма от сьомга в Япония

3589
19.01.2015

Ако Ви предстои полет със самолет до далечна Япония имате възможността да научите още нещо любопитно за страната на изгряващото слънце. Всяка година авиокомпаниите посвета превозват на борда на самолетите си тонове сьомга.

Транспортирането на риба на борда на карго лайнерите започва активно след 1970 година. Специални хладилни контейнери са инсталирани на борда на въздушните машини на японските авиолинии, благодарение на Акира Оказаки.  Това дава възможност тонове улов да бъдат превозвани по въздух до САЩ, без да се развалят, а целият товар е бил пласиран до последния килограм на рибните борси в Америка.

Освен, че е много вкусна и предпочитана риба в целия свят, сьомгата или по-точно нейната сперма, ще се окаже и полезна суровина за рециклирането на батерии. Или поне така смятат учени от Университета в Токио.

Те са на мнение, че хилядите тонове сперма от сьомга, които ежегодно се изхвърлят от рибната индустрия в Япония, могат да се вкарат в употреба.

Предложението на изследователите е тя да се използва за рециклиране на редки метали, които са известни още като лантанидиПредложението на изследователите е тя да се използва за рециклиране на редки метали, които са известни още като лантаниди. Те са широко използвани в редица продукти, като сред тях са смартфони, презареждащи се батерии, магнити, енергоспестяващи крушки и други.

Заради все по-голямата употреба на продукти съдържащи лантаниди, тяхното търсене съвсем естествено рязко се е увеличило.

Данните сочат, че то е достигнало до впечатляващите 110 000 тона през 2013 г. Макар да са търсени, лантанидите не се добиват никак лесно.

На практика монополист в производството им за момента е Китай и заради трудния добив досега бяха налагани квоти за износа им. Едва в началото на 2015-та година, тези квоти бяха вдигнати, но въпреки това потребностите не могат да бъдат задоволени.

Нуждите на индустрията са големи и затова надеждите за обезпечаването им са свързани най-вече с рециклиране на лантанидите.

Технологията, която се използва в момента за тази цел е следната: уредът се натрошава, след което се поставя в киселинен разтвор, за да може по този начин да се извлекат химичните вещества, които имат силен афинитет към тези метали. 

С цел подобряване на метода, японските изследователи предлагат да се вкара в употреба лиофилизирана сперма от сьомга. Тя е богата на ДНК пудра, а нейните фосфатни групи се свързват лесно с редките метали.

При този метод лиофилизираната сперма се смесва с разтвор, съдържащ лантаниди. Те прилепват към нея, а след това се извличат чрез обработка с киселина и центрофугиране.

Лиофилизираната сперма от сьомга е богата на ДНК пудра, а нейните фосфатни групи се свързват лесно с редките метали Учени твърдят, че методът е добър, защото позволява да се извлекат 80 % от редките метали. Според тях има и недостатък в него, а именно, че той не осигурява ефикасното отделяне на редките метали един от друг.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Меминген
60 EUR