С първия космически самолет Skylon пътуваме до другия край на света за четири часа

2066
04.11.2015

Човечеството не е много далеч от създаването на космически самолет. Поне така изглежда, след като стана ясно, че военният гигант BAE Systems прави в момента много сериозна инвестиция по отношение разработването на ракетно-самолетен двигател, който ще бъде революционен.

Всъщност BAE Systems са придобили 20 процента от компания, която се занимава с разработването на революционен двигател, който съвсем спокойно може да задвижва космически кораби.

Въпросната фирма се нарича Reaction Engines, а делът изкупен от военния гигант е на стойност 20.6 милиона британски лири. От известно време тази фирма работи върху създаването на хибриден ракетно-самолетен двигател, който е наречен Sabre.

Специалистите във фирмата Reaction Engines са на мнение, че с разработването на тази технология, цената за извеждане на сателити в Космоса ще може да бъде намалена драстично. Освен това, пътуването ще става много по-бързо и до всяка точка на света ще се достига в рамките на само четири часа.

Заради важността на тази технология, британското правителство също е направило сериозна инвестиция в компанията в размер на 60 милиона лири. От фирмата се надяват да проведат първите наземни изпитателни тестове до края на това десетилетие, а безпилотните излитания да започнат през 2025 година. Така, в самолетостроенето ще настъпи наистина нова ера.

Със Skylon пътуването ще става много по-бързо и до всяка точка на света ще се достига в рамките на само четири часа.

Според фирмата, която разработва технологията, самолет, който разполага с такъв двигател ще има уникалната възможност да излети от пистата и да достигне ускорение до над пет пъти повече от скоростта на звука. Това ще може да се случи преди летателната машина да премине в режим на ракета, която може да бъде изведена в орбита.

Компанията работи активно по проектирането на точно такъв самолет, който на практика ще бъде космически. Проекто-самолетът се нарича Skylon. Едно от големите предизвикателства, с които трябва да се справят инженерите от Reaction Engines, е да успеят да регулират изключително горещия въздух, който неизменно влиза в двигателя при развиването на такава висока скорост.

Необходимо е газовете да се охладят, преди те да бъдат компресирани и изгорени. За целта, екипът вече е успял да разработи специален модул, чрез който температурата на въздуха се намалява до около 140 градуса по Целзий, и това се случва само за една стотна от секундата.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Канкун
628 EUR