Възстановяват първия български самолет по повод 100-годишнината от патентоването му

2417
27.07.2015

На 10 август се навършват цели 100 години, откакто е патентован първият български самолет. Ето защо група от пилоти, авиоконструктори, студенти, както и любители на авиацията в страната ни, са се заели с една интересна и важна задача – да възстановят първия български самолет. Той е изработен от Асен Йорданов и носи неговото име „Йорданов І“.

В разгара на лятото ще отбележим един век, откакто самолетът е преминал успешно изпитание от комисия на съществуващото тогава Министерство на войната и тази дата е записана в историята като начало на самолетостроенето в България.

След като самолетът официално е одобрен, той е откупен от военното министерство по това време и е бил зачислен за учебни цели в аеропланното отделение.

Първият български самолет е изработен от Асен Йорданов и носи неговото име „Йорданов І“. И макар от този паметен ден да са изминали цели 100 години, инициативни професионалисти и любители в областта на авиацията, са решили да направят реплика на самолета, която да бъде показана на българската общественост.

Идеята всъщност е на Фондация „Български Военно-въздушни сили“, чийто председател е о.р. ген. Спас Спасов. Фондацията спечели проект на стойност 20 000 лева, който е част от Националната програма "Родолюбие". Чрез нея, с помощта на Министерството на отбраната, се отделят средства за различни градове в страната, където да се подкрепи финансово някоя наистина родолюбива инициатива.

От фондацията са наясно, че идеята им да бъде възстановен първият български самолет няма да е лесна за реализация. Причината е, че към днешна дата от този самолет има само снимки, но не са запазени никакви скици, планове или каквато и да е друга документация.

За да се направи реплика на този самолет, съвременни авиоконструктори ще имат задачата да изработят чертежи на летателния апарат, който е бил двуместен. Друго, което се знае за него е, че е бил двуплощник – при него двете крила са били разположени едно върху друго, а самата машина е само с един двигател.

Съвсем разбираемо е, че летателният апарат е бил много различен от съвременните самолети, а освен това е бил и доста труден за управление. Въпреки това екипът е амбициран да създаде негово възстановено копие. Ръководител на проекта, който ще има за цел да изработи репликата е Стоян Аврамов, а главен конструктор е Александър Маросян.

На 10 август ще отбележим един век, откакто самолетът е преминал успешно изпитание от комисия на съществуващото тогава Министерство на войната и тази дата е записана в историята като начало на самолетостроенето в България

На този етап не се предвижда възстановеното копие на самолета "Йорданов I" да лети, но очакванията и плановете на екипа са, че и това би могло да се случи на един по-късен етап от работата по проекта.

Веднага след като бъде тържествено отбелязана 100 годишнината, репликата на първия български самолет ще бъде подарена на музея на авиацията в Крумово. В момента върви кампания за набиране на средства, с които да се изгради навес, под който да се разположи самолета. Така той ще бъде предпазен от неблагоприятните атмосферни условия за поколенията.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Пафос
26 EUR