Пуснаха на търг изтребител от Втората световна война

2605
30.04.2015

Британски изтребител "Спитфайър", използван от военните по време на сражения в рамките на Втората световна война, ще може да бъде закупен на търг през лятото. Той ще бъде предложен за продажба на цена от 2.5 милиона британски лири, което се равнява на 3.75 милиона долара.

Информацията е оповестена от американецът Томас Каплан, който е виден колекционер и всъщност е притежател на машината. Той има намерението да продаде самолета, който е напълно реставриран и е в движение, т.е. ако новият му собственик пожелае може да го издигне в небето.

Колекционерът Каплан смята да продаде летателната машина на 9 юли на търг, обявен от "Кристис", който ще бъде в Лондон, столицата на Великобритания.

Този изтребител Spitfire е легендарен, защото с него е летял пилотът Питър Кейзноув - британски военен и участник в "Голямото бягство". С това наименование е наречен опита за бягство от германски лагер на група пленени летци от Великобритания и други страни от лагера на Съюзниците. Опитът за бясгтво се е случил през месец март 1944 г.

Самолетът, управляван от Кейзноув бил свален 4 години по-рано - през 1940 г. Това се случило по време на сражения над Франция, които се водели при изтеглянето на британските войски от пристанището Дюнкерк. Пилотът на изтребителя, произхождал от богато семейство на британски банкери, известни в своята страна.

Този изтребител е легендарен, защото с него е летял пилотът Питър Кейзноув - британски военен и участник в "Голямото бягство"След като самолетът му бил свален, Кейзноув попаднал в лагер за пленници - летци, който се намирал на територията на днешна Полша. Изтребителят "Спитфайър" над 40 години стоял на морския бряг и в резултат на това бил покрит с множество дюни. Неговата принудителна почивка покрит от пясък, продължила до средата на 80-те години, когато силна приливна вълна отмила пясъка от него. Така, корпусът на самолета се появил отново.

Томас Каплан купил неговите отломки и се обърнал към услугите на специализирана фирма, която извършва ремонт на такива стари летателни машини. Ремонтната дейност продължила цели 5 години, но накрая самолетът бил напълно възстановен.

Изтребител от Втората световна война - на търг през юли

Планира се, самолетът "Спитфайър" да полети отново на 23 май, след 75 години пауза. Това ще стане в Даксфорд, Англия по време на специализирана авиационна изложба. В града е създаден филиал на Имперския военен музей, а той е известен с това, че в него се пази най-голямата колекция от стари военни самолети във Великобритания.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Бирмингам
10 EUR