След трагедията във Френските Алпи - промени в правилата при полети

2541
30.03.2015

Съвсем очаквано, трагедията разиграла се във Френските Алпи доведе до промени в правилата за полетите в някои страни. Австралийското правителство вече взе решение в пилотската кабина при полет винаги да има двама души от екипажа. Промяната се отнася за всички вътрешни и международни полети, изпълнявани от австралийските авиокомпании. Същото правило действа в САЩ от няколко години, а след инцидента в Алпите, то влезе в сила и в Канада, и Нова Зеландия. Прилагането на това правило вече се обмисля в Европа.

Според намерените от властите разкъсани болнични листове, 27-годишният пилот Андреас Лубиц е имал психично заболяване и не е трябвало да лети в деня на катастрофата. Докато всички си задават въпроси и търсят истината за трагедията над Франция, драмата на мястото на авиокатастрофата продължава. Всеки ден пристигат близки на 150-те загинали, които искат да почетат тяхната памет. Продължава също и търсенето на втората черна кутия на самолета, за която вече има сериозни опасения, че може да не бъде открита. Експерти смятат, че заради високата скорост от около 800 км. в час, с която се е разбил самолетът, е твърде вероятно кутията да е силно повредена и да не подава сигнали. По тази причина вероятността тя да бъде намерена не е особено голяма.

Огромен ресурс от хора е ангажиран с операцията по разследването на катастрофата. Повечето от служителите на полицията, търсещи причините за огромнатга трагедия, са ангажирани и с идентифицирането на жертвите. Освен това, представители на полицията заедно с психолози посещават домовете на загиналите и техните близки, за да съберат ДНК материал. Само с негова помощ могат да бъдат разпознати намерените останки от телата.

Germanwings Crash

Ужасът от последните дни стана още по-смразяващ, след като бе разпространена и стенограмата от фаталния полет. В началото всичко в самолета е съвсем нормално, капитанът Патрик Сондхаймер поднася извинение на пътниците заради 20-минутното закъснение при излитането в Барселона. Следват 20 минути, в които командирът на полета и втория пилот разговарят съвсем спокойно и нормално, докато идва моментът, в който Лубиц казва на капитана, че може да поеме управлението. Капитанът признава, че не е успял да отиде до тоалетната преди излитането и след 2 минути излиза, а втория пилот заключва кабината.

Andreas Lubitz GermanwingsМалко по-късно се чува опита на диспечера от Марсилия да се свърже със самолета, но от там няма отговор. Междувременно се чува тропане и блъскане по вратата на пилотската кабина, а след това и вик от страна на капитана: "Отвори проклетата врата". На всички тези викове Лубиц "отговаря" с пълно мълчание. В 10,35 часа капитанът прави опит да разбие вратата като я блъска с нещо метално и крещи на втория пилот да отвори вратата. Само минута и половина след това се включва алармата в кабината, която предупреждава, че земята е близо и самолетът трябва да се издигне, за да избегне удар.

В този момент, освен крясъците на капитана на записа се чуват и писъците на ужасените пътници, които вече явно осъзнават какво се случва. Точно в 10,40 часа самолетът се сблъсква с планината, чуват се ужасяващи писъци откъм пътническия салон, а почти веднага след това настъпва пълна тишина...

Според вицепремиера на Австралия Уорън Тръс, след тази ужасяваща катастрофа на дневен ред е дебатът относно начина на подбиране на персонал от авиокомпаниите. Той е категоричен, че трябва да се търси баланс между правилното отношение към хората, които имат психични заболявания и безопасността в самолетите, която винаги трябва да бъде гарантирана. Коментарът на австралийският политик е по повод съмненията, че именно психичното заболяване, от което е страдал втория пилот, е основната причина за инцидента със самолета на компанията Germanwings /Джърмануингс/.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Мале
549 EUR