Откриха математическо обяснение за изчезването на малайзийския Boeing 777

1935
10.06.2015

Повече от година измина от мистериозното изчезване на самолета Boeing 777 на Malaysia Airlines, но предположенията на експертите от целия свят за случилото се с машината, не спират. Поредната теория, която дава обяснение на безследно изчезналия самолет, развиха приложни математици от две държави - САЩ и Катар.

Тяхната теория е обяснена на страниците на списание Notices of the American Mathematical Society. Според нея, навлизането на самолета в океана, може да се определи като класически проблем в хидроаеродинамиката. Той е свързан с проникването на тяло от една среда в друга, която е по-плътна. По този начин учените са представили своето виждане за мистериозната катастрофа.

При такава ситуация, към масата на тялото се добавя и масата на течността, която съответното тяло увлича със себе си при съприкосновението с водата. Във връзка с тази теория е направена и математическа симулация чрез суперкомпютъра Raad. По този начин учените са успели да създадат модел на това явление. Те са разгледали и цели 5 възможни сценария на това, което се е случило с малайзийския самолет.

Създаденият модел отчита както масата и формата, така също инерционния момент, точните данни по отношение на атмосферата към момента на катастрофата, вискозитета на водата и ускорението при свободното падане, както и други параметри.

Разгледани са 5 възможни сценария на това, което се е случило с малайзийския самолет.

По време на проведената симулация нарочно е пренебрегнат факта, че при скорост от около 70 метра в секунда на навлизане във водата, самолетът е можел да се разруши, защото при това положение на водната повърхност щяха да бъдат открити отломки. Предвид всички тези теории, факти и обстоятелства, за експертите най-вероятен изглежда сценарият, при който самолетът е навлязъл във водата вертикално или почти вертикално.

Това е вариантът, който обяснява защо във водата или над нея няма открити  части от летателната машина. Освен това, на предполагаемото място на инцидента не са открити никакви други следи от самолета, няма и разлив на гориво.

За експертите най-вероятен изглежда сценарият, при който самолетът е навлязъл във водата вертикално или почти вертикално.

Мистериозната трагедия се разигра на 8 март 2014 година. Тогава, самолетът Boeing 777, изпълняващ полет от Куала Лумпур до Пекин изчезна от радарите, прелитайки над Южнокитайско море. Година и три месеца по-късно, все още няма никакви следи от катастрофата и няма ясна информация какво всъщност е станало с този самолет. На борда му имаше 227 пътници, както и екипаж от 12 души.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Лисабон
182 EUR