Кози и лама почистват летище Орегон

2558
24.04.2015

Един необичайно топъл априлски ден на международното летище в Портланд. Самолетите са излетели или са приземени зад оградата му. Стадо кози се препича на слънце, подремват по време на заслужената си почивка след своя 24-часов работен ден на летището. Тежката и отговорна работа на стадото кози и едната лама, се състои в сладко хрупкане на плевелите по пистите, трудни за премахване чрез косачката.

Скоро след дрямката, на 40-те испански кози и ламата Монти, се налага отново да се връщат на работа, където усърдно използват копитата си, с които придържат къпиновите храсти и пъргавите си устни и остри зъби, с които смело унищожават нежеланата растителност.

Козите, собственост на портландската компания Goat Power LLC, са свикнали да пътуват по цялата територия на Орегон, с мисията да премахват плевелите от лозя, училища и частни дворове.

Oregon Airport

"Това е първото ни летище" – споделя пред Ройтерс отговорничката за стадото, овчарката Бриана Мърфи, докато някои от козите, с оригинални имена като Луна и Чили, потропват с краката си и молят за внимание. "Ако ги оставите затворени да се хранят само със сено, козите ще бъдат много ядосани", добавя тя.

По всичко личи, че на козите наистина много им харесва да работят. Те първоначално били много уплашени от самолетите. Когато един изтребител F-15  преминал над главите им, животинките чак примрели от страх и мигали на парцали. Но в рамките на няколко дни свикнали с шума. На летище Орегон работата им ще продължи три седмици. За това време ще изчистят 5 акра (2 хектара) земя от труднодостъпните плевели.

Oregon Airport

Докато козите работят усърдно, ламата Монти зорко се оглежда за хищници, готова да подаде аларма и в състояние да убие койот точно с един удар. Работниците на летището, отговарящи за околната среда, видели в козите възможност да се избегне използването на вредни химикали против плевели.

Oregon Airport

Това не са първите животни, наети да работят на летище Орегон. Граничното куче, порода коли с името Фиш, било наето да прогонва гъските, които се разхождали по пистите. Също така летището притежава и 29 пчелни семейства, отглеждани в летищния имот за изследвания в областта на отглеждането на северо-западната тихоокеанска пчела майка.

Друга цел на проекта е да се даде шанс на местните растения, които козите не искат да ядат, да се развиват. Тази стъпка също така ще предотврати набезите на койотите, които се катерят по бодливите телени огради, проникват на пистите и си правят бърлоги в къпиновите храсти.

Oregon Airport

На летището работят и много временни работници. Голяма изненада било, както един от тези служители шофирал по пистата и се натъкнал на стадото кози, сладко предъвкващи боровинкови клонки. С новонаетите служители от животински произход, ще трябва да свикват и старите служители от човешки произход на международното летище в Портланд. Тиймбилдингът предстои.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Тел Авив
42 EUR