Климатичните промени удължават полетите

1483
01.08.2015

С всяка изминала година времетраенето на полетите от Западното крайбрежие на САЩ до Хавай ще се удължава. Как е възможно това?

Това се дължи на факта, че въздушният поток над Тихия океан става все по-силeн. Ето защо летящите самолети ще трябва да преодоляват по-силно съпротивление във въздуха, когато полетите им са на запад. Такива са заключенията от последното проучване на изменението на климата, публикувани в списание "Nature". В него се посочва, че времетраенето на полетите зависи и от дългосрочните промени, които протичат в атмосферата, а не само от атмосферните условия в денонощието.

Учените от океанографския институт Woods Hole и Университета на Уисконсин-Медисън, открили връзка между изменението на климата и времето за пътуване. Учените изследвали данни от 250 хиляди търговски полета, направени по въздушния маршрут между Хонолулу и източното крайбрежие на Съединените щати.

Оказало се, че глобалното затопляне променило посоката на теченията на ветровете в горните слоеве на атмосферата. Ветровете от запад на изток са все по-силни, което води до забавяне на самолетите, които летят в западна посока.

Колкото повече гориво ще бъде използвано, толкова повече въглероден диоксид ще се отделя в атмосферата и следователно климатът ще продължава още да се променя.А колкото повече време ще отнема един полет, толкова повече гориво ще консумира самолетът. Колкото повече гориво ще бъде използвано, толкова повече въглероден диоксид ще се отделя в атмосферата и следователно климатът ще продължава още да се променя.

В действителност, по-силните ветрове ще намалят времето на полетите на самолетите при пътуване на изток. Но изследователите казват, че този ефект няма да бъде достатъчен, за да се компенсира ефектът на полетите в западна посока.

Екстрапулацията (предсказване на хода на едно явление в непознати условия въз основа на познаване на едно и също явление в известни условия) в световната търговска авиационна индустрия не е толкова просто, защото силата на вятъра варира в целия свят, но за съжаление, самолетните маршрути са фиксирани по определени направления.

Ако общото време на всеки полет по света се увеличи с една минута, това ще коства годишно допълнително гориво за около 3 милиарда долара.Авторите на изследването твърдят, че ако общото време на всеки полет по света се увеличи с една минута, това би означавало, че за една година във въздуха могат да се прекарват около 300 хиляди допълнителни часа. Това ще струва допълнително гориво за около 3 милиарда долара и изпускането в нашата атмосфера на около 10 милиарда килограма въглероден диоксид годишно.

Представители на сектора на въздушния транспорт съобщават, че само през 2011 г. превозвачите от САЩ са платили за авиационно гориво 47 милиарда долара, в сравнение с общите оперативни приходи от индустрията, възлизащи на 192 милиарда долара.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Виена
40 EUR