Как да победим страха от летене

6385
05.12.2016

Самолетните катастрофи се случват рядко, но често са широко отразявани в медиите. Многократно се показват графични изображения от отломки и покрити тела на земята. По този начин ни обзема толкова силен страх, че не можем да понесем мисълта, че трябва да се качим на самолет.

Вземете двете скорошни бедствия на Малайзийските авиолинии. Полет 370 изчезна някъде над Индийския океан, а Полет 17 беше свален над Украйна. Две години по-късно двата случая все още са в новините.

Там е и катастрофата с Germanwings от миналата година, когато пилот самоубиец блъсна пътнически самолет в планински склон в Алпите.

Не много по-късно Metrojet 9268, руска собственост, беше взривен от предполагаема бомба малко след излитане от Египет.

как да преодолеем страха от полет със самолет

Експертите, разбира се, просто сочат статистиките: страхът Ви от летене е неоснователен, защото е много по-вероятно да умрете в автомобилна катастрофа, отколкото в самолетен инцидент. Всъщност, статистиката за безопасност  на сдружението на авиокомпаниите IATA  показва, че през 2015 г. повече от 3,5 милиарда души са летели на граждански самолети. През това време е имало 68  инцидента, четири от които са отнели живота на 136 души. Добавете и бедствията с Germanwings и Metrojet, и броят на смъртните случаи ще достигне 510.

Според Световната здравна организация, 1,25 милиона души са намерили смъртта си по пътищата през 2013 година в световен мащаб. Като цяло, пътуването с кола е около 100 пъти по-смъртоносно от летенето със самолет. Междувременно, двете неща от които е най-вероятно да умрете са сърдечно-съдови заболявания и рак.

как да преодолеем страха от полет със самолет

И все пак, страхът ни от летене не се променя от никакви статистики. Само в САЩ 17% от американците признават, че се страхуват да летят (според проучване на Boeing). Някои от тях ужасно се страхуват от катастрофа, други не могат да се справят с това да са в затворено пространство,от което по никакъв начин не могат да избягат. Има и куриозни случаи с известни личности. Режисьорът Уес Андерсън („Гранд Хотел Будапеща“, „Кланът Тененбаум“) предпочита да пътува до Европа с кораб. Покойният Дейвид Боуи избира кораби и влакове след полет в буря от Кипър в началото на 70-те години. Качва се на самолет отново през 80-те, но спира след получен сърдечен удар и след раждането на дъщеря муЛекси. Кейт Уинслет mcu лети в различен самолет от съпруга си, за да има гаранция, че няма и двамата да загинат в катастрофа и да оставят децата си сираци.

как да преодолеем страха от полет със самолет

„За съжаление, не съществува единодушнообяснение защо някои хора  развиват такава фобия – има много потенциални причини“, казва Матю Прайс, клиничен психолог в Университета на Върмонт, който изследва страховите разстройства. Има хора, които се страхуват да летят, защото никога не са се качвали на самолет или са имали някакво негативно преживяване, свързано с летенето. „Това може да е бил реален полет, четене или слушане засамолетни катастрофи или безпокойство от това да бъдеш в затворено пространство“.

Например, много хора изведнъж развиват страх от летене след атентатите от 11 септември 2001 година. Според психолога Герд Гигеренцер от Института за човешко развитие Макс Планк, в годината след трагедията този страх кара хиляди американци да изберат шофирането пред летенето. Това води до спад в пътуванията по въздух, но пък увеличава броя на загиналите в автомобилни катастрофи с допълнителни 1595 души. Всички те подценили рисковете на пътя, заради преувеличената вероятност от смърт в самолетна катастрофа.

как да преодолеем страха от полет със самолет

Има и друга категория хора, които се страхуват да летят, защото изпитват страх и в други области на живота. „Това може да бъде страх от загуба на контрол или страх от затворени пространства, дори страх от самиястрах“, казва психологът Робърт Бор, пилот и психиатричен консултант на Кралските военновъздушни сили. Страхът може да бъде продиктуван от нещо, което не е пряко свързано с авиацията, като например стрес по време на работа, трудности в брака или болно дете у дома.

Има и нещо друго, което предизвиква тревожност сред пътниците и иронията е, че е точно това, което има за цел да ги предпази – процедурите за безопасност на летищата и на борда. Мерките за борба с тероризма на летищата карат някои от нас да си представят престъпници, които искат да взривят самолета в небето, а разясненията за безопасносттапреди отлитането напомнят, че катастрофи все пак се случват. Така че тези, склонни към паника, може да искат да избегнат инструкциите за безопасност, но това е грешка.

как да преодолеем страха от полет със самолет

„Тези, които знаят как да напуснатна самолета, защото са гледали внимателно демонстрацията за безопасността, е много по-вероятно да го направят добре, а останалите може и да не успеят да се измъкнат от самолета“, казва Бор. Да вземем неотдавнашната катастрофа при кацането на самолет на Emirates в Дубай, когато много пътници започватда измъкват  вещите си, което затруднява евакуирането им от самолета. „По време на демонстрацията за безопасностни се казва да оставим вещите сии да излезем от самолета бързо, но понякога хората правят необичайни неща, когато  са изправени пред неочаквана опасност“, казва Бор.

За щастие, страхът от летене е лечим и има много начини да се справим с него. Разбира се, съществуват лични стратегии – някои от нас си слагат слушалки или пият алкохол, други вземат лекарства против безпокойство. Прайс препоръчва дихателни упражнения, бавни дълбоки вдишвания през устата, така че коремът се разширява, докато гърдите си остават относително спокойни, и след това бавно издишване през носа. „Понякога може да е полезно да се повтаря една успокояваща мантра, докато правите това, като например думата „спокойно“, добавя той.

как да преодолеем страха от полет със самолет

Може би по-добрата стратегия за тези, които нямат никакъв опит слетене или са снякаква предварителна негативна асоциация,е да разберат как работят самолетите, казва Бор. Защо тежките метални предмети като самолетите наистина могат да излитат и да летят, как контролът на въздушния трафик държи самолетите на разстояние един от друг и какво се случва по време на турбуленция?

Склонните към тревожност хора могат да се подложат на хипнотерапия, психотерапияили когнитивна поведенческа терапия. Тук идеята е да се разбере какво точно предизвиква тревогата, как тя се създава и нараства, как може да генерира панически чувства и най-важното – как да се справим с нея.

Един от подходите е да се четат книги за самостоятелно справяне с проблема, другият е да посетите лекар. „Може да се нуждаете само от едно посещение, а не 100 години на дивана с книгите на Зигмунд Фройд. Проблемът е напълно лечим, но,ако го игнорирате, той няма да изчезне“, казва Бор.

как да преодолеем страха от полет със самолетПрайс и Бор са единодушни, че най-добрият начин да се преодолее фобията от летенето е контролираният процес на привикване. Както гласи старата поговорка „трябва да се изправите срещу страховете си“. Човек може систематично и постепенно да се подлага на различните етапи на летенепод ръководството на обучен лекар. Обикновено, това е обучение, което се случва на борда, когато терапевти (за много пари), Ви придружават в самолета и говорят с Вас, за да облекчат страховете Ви.

Друг вариант на лечение е чрез виртуална реалност, където можете да преживявате различните етапи на полет, дори докато оставате здраво стъпили на земята. В миналото това е било правено с помощта на симулатори с екрани, показващи вътрешната страна на виртуален самолет на виртуално летище, придружавано от шума на двигателите. Напоследък обаче, последният писък са виртуални очила и слушалки.

Прайс анализира множество изследванияза виртуалната реалност и летенето, и стига до извода, че този метод е наистина ефективен при лечението на авиофобия. „По този начин, например, човек може да изпита много дълго излитане“, казва Бор. „Излитането в реален самолет е толкова дълго, колкото е дълга пистата. Излитането във виртуалния самолет, обаче, може да бъде по-дълго, защото симулацията е под контрола на терапевта“. Ако обикновено се стресирате по пътя към летището или на изхода за отвеждане към самолета, терапевтът може да Ви накара да изпитате всичко във внимателни, контролирани етапи. Възможно е също така мигновено да се промени времето през деня, метеорологичните условия, мястото Ви в самолета и дори настроението на пилотите, в зависимост от това, което Ви тревожи най-много.

Нивото на тревожност се следи чрез биометрични сензори, прикрепени към пръстите на клиента. На такъв вид лечение се подлага репортерът Лука Джонсън от сайта Wearable. Помага му терапевтът Майкъл Керти, специалист по фобиите.

Системата е насочена към подсъзнанието, а самата слушалка е допълнителен инструмент за лечение,пише Джонсън. „Умерената употреба на системата е изключително щадяща. Не губите вътрешния си баланс във виртуалнитеситуации, а напротив – те Ви помагат да се изправите срещу моментите на дискомфорт, котролирано и целенасочено“.  

Джонсън с изненада открива, че след сеансите той успява да контролира страха си при реален полет много по-добре от всякога. „Като си поемам бавно и дълбоко въздух и се усмихвам като смахнат, изпъвам раменете си назад и не изпитвам повече страх. Чувствам се комфортно“, пише той.

Барбара Ротбаум, психиатър в университета по медицина Eмъри в Атланта, Джорджия сравнява терапията с виртуален самолет с тази при истински полет. „93% от участниците летят само след осем сесии на лечение“, казва тя. Първите четири сесии учат хората на техники за управление на ума, например, как да разпознават безполезни и ирационални мисли (като „ние ще се разбием“) и как да се справят с тях.

как да преодолеем страха от полет със самолет

В последните четири сесии се използва виртуална реалност. Хората се изправят срещу страха си с помощта на терапевт и тревожността имнамалява. „Този подход изглежда работи еднакво добре,когато се използва истински самолет или виртуален полет. Предимставата на виртуалния са, че е лесно приложим – по-евтино и безпроблемно може да излита и каца толкова пъти, колкото е необходимо. И всичко се случва за 45 минути без да се напуска офиса“, казва Ротбаум.

Някои хоравсе пак успяват да се справят със страха си сами без да стигат до намесата на терапевт. Бизнесменът Клей Пресли от САЩ оцелява в катастрофата през 2009 година в река Хъдсън, но получава страх от летене. Как го преодолява ли? Самият той става пилот. Решението не е универсално и лесно приложимо, но може би някои от страхуващите се да летят все пак биха последвали примера му.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Брюксел
19 EUR