Защо не трябва да пиете кафе и чай на борда на самолет, а сенниците трябва да са вдигнати при излитане и кацане?

12424
02.06.2015

Ако поне веднъж сте имали късмета да пътувате със самолет, знаете, че преди всеки полет има задължителен инструктаж, който понякога може да бъде и доста досаден. В него най-общо ни съобщават какво е забранено на борда и как да действаме в случай на авария.

Едно от нещата, които са строго забранени по време на полет е пушенето. Забраната важи за всички зони на машината, дори и за тоалетните, където има сензори в случай, че сте решили да си пробвате късмета там.

И още един съвет – не пийте кафе или чай, които са приготвени на борда на самолет. Причината е, че за направата им се използва вода от резервоара на самолета, а той никога не се чисти, защото това просто не е възможно. Водата в този резервоар само се допълва, а сами разбирате, че след като няма как да се почисти, то повърхността на този резервоар е пълна с най-различни бактерии.

Не пийте кафе или чай, които са приготвени на борда на самолет.Другото нещо, което важи като правило на борда на самолета е, че сенниците трябва да бъдат отворени задължително по време на излитане и кацане.

Сигурно сами сте си задавали този въпрос и най-вероятно сте си давали някакъв отговор.

Истината обаче е, че една от причините да бъдат вдигнати сенници е, че по този начин пътниците биха могли да забележат своевременно и да сигнализират в случай, че забележат нещо нередно или да оповестят на стюардесите за някакъв проблем.

Сенниците на илюминаторите трябва да бъдат отворени задължително по време на излитане и кацане. И ако се чудите какъв точно може да е този проблем, ето и пример – запалване на някой двигател, пушек или нещо счупено.

Разбираемо е, че пилотите нямат видимост към всички части на самолета, затова пък пътниците трябва да имат такава, за да могат да подадат веднага сигнал, ако забележат нещо необичайно.

По време на нощни кацания, сенниците е абсолютно задължително да са вдигнати. Причината е, че ако възникне извънредна ситуация, очите на хората, които пътуват в самолета трябва да привикнат бързо с тъмнината навън. Това няма как да стане, ако сенниците са спуснати.

И все пак това е само едната причина, а другата е, че спасителните служби трябва да могат да виждат отвън какво се случва вътре в самолета. Само си представете колко трудно би било на аварийни екипи от вън да се ориентират за ставащото вътре в самолета, ако сенниците са спуснати. Така има опасност да се загуби ценно време и да не се предприемат адекватни действия, в случай на нужда.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Париж
43 EUR