Дрон ще търси геоглифи над Амазония

2534
25.02.2015

Международен екип от учени планира да сканира горите на Амазония с помощта на безпилотен самолет, оборудван с лидар (съоръжение, което работи на принципа на радара и което обединява в себе си лазер и телескоп).

Археолозите искат по този начин да се определи обхватът и характерът на дейността на населението, живяло в областта в края на периода преди Колумб. Получените данни ще бъдат полезни за прецизиране на правните разпоредби относно балансираното изсичане на дъждовните гори.

С безпилотен самолет ще проучват горите на АмазонияПроектът е получил финансиране от Европейския съвет за научни изследвания  в размер на 1,7 милиона евро и е съвместна инициатива на институциите на Европа и Бразилия.

Експертите се надяват да намерят голям брой геоглифи.

Геоглифите представляват чертеж, фигура или модел на земята с определен размер (обикновено по-голям от 4 м). Най-често е формиран като изкопаване на малки вдлъбнатини, подреждане на камъни, или е формиран по друг начин, така че да се отличава от останалата част на линията, представляваща земята като фон на така образувания обект.

Докато научната общност няма консенсус относно предназначението на тези предмети, едно нещо се знае със сигурност – това са били места, на които има следи от колективен начин на живот.

Въпреки че някои учени смятат, че горите, които виждаме сега са недокоснати от хиляди години, и че Амазония е била дом на малки групи от ловци - събирачи и местещи се от едно място на друго земеделски производители, които са имали минимално въздействие върху околната среда, все повече и повече доказателства сочат, че това не е вярно.

Данните от лидара, закрепен на дрон ще бъдат полезни за прецизиране на правните разпоредби относно балансираното изсичане на дъждовните гори

Данните показват, че Амазония може да се е обитава от големи, многобройни, сложни и йерархични общества, които имат значително въздействие върху околната среда, твърди д-р Хосе Ириарте от университета в Ексетър.

Самолет с размах на крилете около 3 метра ще лети за снимки на гората. Алгоритъм ще различава един от друг два вида сигнали: отразени от дървета и от разположени по-ниско обекти.

Наличието на геоглифи ще бъде потвърждавано още по време на експедициите в района с безпилотен самолет

Наличието на геоглифи ще бъде потвърждавано още по време на експедициите в района. По-късно учените ще се заемат с характеризиране на активностите на местните жители, довели до промени в почвата и растителността, което ще послужи за анализ на сателитните снимки.

За в бъдеще тези тестове освен с безпилотен самолет ще се извършват и в по-голям мащаб, което ще даде много по-реална представа за въздействието на човешката дейност върху околната среда.

Мистериозни геоглифи за първи път са открити в района на Амазония през 1999 г., когато огромни парцели девствена тропическа гора са били изсечени от местните, за да се сдобият с нови пасища за добитъка

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Единбург
16 EUR