Дронове с лазерни системи ще сканират нашите гори

1912
02.05.2015

В последните години, безпилотните самолети навлизат все по-широко във всички сфери на живота и употребата им става повсеместна. И ако до скоро те се ползваха основно от военните, то сега дроновете са обект на огромен интерес и се внедряват от всякакви компании и за всевъзможни цели.

България не изостава от тази практика. Наши учени са на мнение, че тези безпилотни самолети биха могли да се използват с цел да заснемат с големи детайли състоянието на горите в страната ни. Идеята бе представена на ръководството на Изпълнителната агенция по горите.

Това става по време на нарочна среща между фирми, които се занимават с внедряване на нови технологии от една страна, от друга страна представители на Института за космически изследвания към Българската академия на науките /БАН/, и шефовете в агенцията по горите. Какви са предимствата на тези дронове, които ги правят атрактивни дори по отношение на българските гори?

Дронове с лазерни системи ще сканират нашите гори

Безпилотните самолети са устройства, които биха могли да предоставят много добре информация относно състоянието на горите в България, а съобразно това да предложат и много бързи и качествени решения. Те са изключително мобилни и това ги прави ненадминати по отношение на трудно достъпни или опасни терени.

Представената по време на въпросната среща технология дава възможност за едно от най-модерните заснемания на обекти в света в момента. Чрез системата за лазерно сканиране, с която е оборудвано летателното устройство, се осигурява висока точност и бързина на заснемането.

Безпилотният самолет може да регистрира обекти изключително прецизно - с точност до 5-10 мм. Освен това устройството има възможността да сканира листната маса на дърветата, както и диаметъра на всяко отделно дърво.

Дронове с лазерни системи ще сканират нашите гори

Получените в рамките на това заснемане данни, биха могли да бъдат много полезни за опазване на българските гори както от различни болести и вредители, така и от нарушители. Технологията дава възможност да се констатират всякакви нередности или заболявания и съответно да се вземат много бързи мерки за решаване на констатирания проблем.

Според учените, тази модерна система за сканиране би могла да бъде и изключително полезна при горски пожари – както за превенция, така и при борба с огнени стихии.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Сан Кристобъл де ла Лагуна
434 EUR