Десетки хиляди левове за кетъринг на пътуващите с "Авиоотряд 28"

2068
30.03.2015

Какви ли купони се вихрят на борда на правителствения „Авиоотряд 28“, че е необходимо да се харчат десетки хиляди левове за кетъринг? Ето този на пръв поглед безумен въпрос си зададох, след като прочетох, че правителствената авиослужба планира да похарчи 50 000 лв. за кетъринг през 2015 г.

А ако се чудите как пък съм определила тази сума – ами, много просто. Има обявена обществена поръчка, която е за доставката на хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки, както и за консумативи, които са предназначени за бюфетите на двата правителствени самолета "Еърбъс" и "Фалкон".

В същата поръчка влизат и трите хеликоптера, които приоритетно се използват от президента, министър-председателя и министрите.

Десетки хиляди левове за кетъринг на пътуващите с "Авиоотряд 28"

До средата на април предстои да се избере фирмата, която е предложила най-изгодната от икономическа гледна точка оферта. Тази фирма ще снабдява с храна и напитки пътуващите в правителствените самолети и хеликоптери по време на техните полети в страната и извън нея.

Интересното е, че властта има определени вкусови предпочитания, които няма как да не бъдат забелязани. Уискито трябва да е12-годишно и шотландско, джинът непременно да е лондонски, а водката – руска. Освен това в обявлението е упоменат и ликьор от ирландско уиски и сметана.

До средата на април предстои да се избере фирмата, която е предложила най-изгодната от икономическа гледна точка оферта

На тези квалитетни напитки подхождат и специални ордьоври, които трябва да включват скариди, кайзер пастърма, както и синьо сирене. Основните ястия, на които ще наблегнат тези, които ползват услугите на "Авиоотряд 28", са телешко месо, риба, както и морски деликатеси - октопод, калмари и омар.

За вегетарианците е предвидено и специално меню. Десертите в самолетите на властта ще бъдат също на ниво – торти Гараш и Сахер, тирамису, както и 15 вида плодове сред които екзотичните манго и папая.

Кетърингът в правителствените самолети не е обект на обсъждане за първи път. Много въпроси в тази посока бяха повдигнати относно разходите на първия кабинет на Бойко Борисов.

В същата поръчка влизат и трите хеликоптера, които приоритетно се използват от президента, министър-председателя и министрите

През 2013 г., тогавашният председател на временна комисия в Народното събрание Венцислав Лаков направи смущаващи разкрития относно консумираните храни и напитки на борда на правителствените самолети. Той обяви, че най-луксозно обичал да пътува тогавашният министър на външните работи Николай Младенов.

По време на полети на първия ни дипломат, са поръчвани килограми с ядки, а при една по-дълга дестинация освен ядките, били заредени и 20 бутилки с алкохол като уиски, джин, водка и Бейлис от по 50 грама.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Базел
50 EUR