Безпилотен самолет се управлява само със силата на мисълта (ВИДЕО)

1606
02.03.2015

Безпилотните самолети стават все по-търсени и желани от различни служби и компании. Затова всички нововъведения в тази област са добре дошли за заинтересованите.

Със сигурност едно от последните изобретения в тази посока ще предизвика голям интерес сред любителите не само за безпилотните самолети, а и изобщо на авиацията. Португалска компания демонстрира уникален безпилотен летателен апарат, който се управлява единствено със силата на мисълта.

Доскоро този тип дроновете бяха достъпни и използвани единствено от военните и службите за сигурност и охрана.

Електроенцефалография - основният принцип на задвижване на новия безпилотен самолетВ последно време обаче, те станаха широко достъпни и вече се използват масово от спасителните служби, строителни и кино компании, комунални служби и други. Заради този засилен интерес към тях и разширената им употреба, бяха създадени различни модели, които са с по-достъпни цени, а някои от тях се управляват само с помощта на смартфон или таблет.

При изобретението на португалската компания „Текевер”, със сигурност нещата са доста по-смели и дори революционни. Те са създали модел безпилотен самолет, наречен „Brainflight". Интересното и уникалното при него е, че той се движи единствено с помощта на човешката мисъл. В основата на тази технология е използван принципа на електроенцефалографията.

Шлем със сензори отчитат сигналите от мозъчната кора и се преобразуват в радиосигнал, който задава посоката на безпилотния самолетКак точно става задвижването на този летателен аппарат?

Човекът, който ще го управлява от земята, трябва да сложи на главата си шлем, който е оборудван с множество сензори. Тяхната функция е да отчитат електронните сигнали, които идват от мозъчната кора.

Тези данни мигновено се преобразуват в радиосигнал, който се изпраща до приемник в самия апарат и така се задава посоката, по която той трябва да се движи.

Създателите на този иновативен самолет очакват, че тяхната разработка ще допринесе изключително много за развитието на безпилотната авиация.

Една от идеите в това отношение е да бъде създаден безпилотен реактивен самолет, което според авторите на изобретението е въпрос на време, предвид бързо развиващите се технологии в нашето съвремие.

Според някои скептици обаче, не това е посоката, в която трябва да се развива авиостроенето.

Тя трябва да е насочена към повишаване на самолетната безопасност и създаването на по-икономични двигатели за пътническите лайнери.

 

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Нюрнберг
100 EUR