Френски експерти се включват в издирването на черните кутии на полет QZ 8501

1095
02.01.2015

Вещи френски експерти се включват в издирвателната операция по търсенето на черните кутии на самолета на low cost авиопревозвача AirAsia, паднал в Яванско море до остров Борнео. Информацията е на сингапурския вестник "Стрейтс таймс", цитиран от агенция ТАСС.

За новите участници в обследването на водния район съобщиха по-рано и и малайзийските власти. В акцията ще се включат двама отлично обучени специалисти от Бюрото за разследване на авиоинциденти в Париж, както и други двама съветници по техническите въпроси на авиоконструктора "Еърбъс".

Експертите от Франция ще използват т.нар. хидроакустично оборудване. С него се очаква да бъдат засечени сигналите от черните кутии на самолета.Екипите са на мнение, че самолетът най-вероятно се е разбил в периметър с площ от около около 5 400 кв. км.

Повече от пет дни продължава акцията по издирване на останки и тела от злополучния полет QZ 8501.

Екипите са на мнение, че самолетът най-вероятно се е разбил в периметъра с площ от около 5 400 кв. км. В тази зона от Яванско море работят 3 кораба, както и група водолази от Индонезия.

Предполага се, че корпусът на пътническия лайнер се намира на до 50 метра под водата.

Очакванията са черните кутии на машината да бъдат открити до седмица. Периодът е дълъг, тъй като бурните води на морето осуетяват работата на водолазните екипи, които обследват дъното на водния басейн до остров Борнео за фюзелажа на падналия самолет на AirAsia.

Пет екипа от общо 47 души проверяват на смени дали голямата сянка под водата е на пътническия лайнер на ЕърЕйша.47 души са разпределени в пет екипа, които проверяват на смени дали голямата сянка под водата, забелязана от пилот на боен спасителен самолет е на полет QZ 8501. Шефът на AirAsia Тони Фернандес изрази в Туитър своите надежди, че информацията е достоверна и самолетът действително е открит.

Шефът на AirAsia Тони Фернандес изрази в Туитър своите надежди, че информацията е достоверна и самолетът действително е открит.Желанието за бърза развръзка на случая беше попарено от Тос Санитиосо, който е експерт от Националната комисия за транспортна безопасност. По думите му откриването на записите в черните кутии на злополучната машина може да отнеме до седмица.

Санитиосо намекна, че все още има съмнение за мястото, където е паднал самолетът. Разследващият специалист подчерта, че основната задача пред спасителите е да открият корпуса на летателния апарат, а в последствие и "мозъка" /черните кутии/ на лайнера.

Очакванията на метеоролозите са, че в следващите пет дни морето в района на издирването ще се успокои и операцията ще бъде концентрирана в района на сянката, видяна от високо.Очакванията на метеоролозите са, че в следващите пет дни морето в района на издирването ще се успокои и операцията ще бъде концентрирана в района на сянката, видяна от високо.

За по-бързото откриване на фюзелажа на полет QZ 8501 спасителите ще разчитат на 5 локатора – два на Сингапур, два на Индонезия и един на Великобритания.

При добро време и по-спокойно море водолазите могат и без специално оборудване да достигнат до самолета, дори и да е на около 50 метра дълбочина, категорични са ръководителите на спасителното звено.

Притеснение предизвиква фактът, че официални лица твърдят, че липсва каквото и да е потвърждение за това, че обектът, забелязан от боен пилот по време на полет преди дни, е изчезналият лайнер.

Теорията, върху която работят разследващите органи е , че самолетът на AirAsia е изпаднал в т.нар. stall или аеродинамично „увисване”. Това означава, че не е имало достатъчно въздушна тяга под самолетните крила заради ниска скорост или голям ъгъл, докато се е опитвал при опит за изкачване да избегне буря.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Маями
557 EUR