Бомбата за полета до Германия - фалшива

2544
20.11.2010

Бомбата, която беше открита сред багажа на летище Виндхук в Намибия, се оказа фалшива. Вчера германският вътрешен министър Томас де Мазиер съобщи за медиите, че се касае за тест на американска фирма, занимаваща се с производство и оборудване на охранителна техника за летищата. Така наречените "реални тестове" са обичайна практика, която се извършва за проверка и подобряване качеството на работата на охранителните власти по летищата. Все още не се съобщава името на фирмата, предизвикала суматохата.

Колетът-бомба бе открит при проверка на багажите, чекирани за полет до Мюнхен, изпълняван от авиокомпания Air Berlin (Еър Берлин). Пратката съдържала няколко батерии, детонатор и часовник, свързани с кабели. Проверката предизвика тревога от най-висока степен, а и вследствие на допълнителнителното щателно обследване на целия самолет, се получило забавяне на редовния полет и пътниците пристигнали в Германия през нощта.

Има вероятност въпреки намеренията си, да се стигне до проблем с фирмата, решила да осъществи теста за сигурност. Авиокомпания Air Berlin се оплака от целенасочена кампания срещу имиджа й, а обявената най-висока степен на тревога от германското правителство, допълнително нагнети обстановката. Засилените мерки за сигурност по летищата, жп гарите и другите обществени места с голям поток от хора, не са отменени и ще останат в сила до края на годината, съобщи също вчера шефът на немския полицейски съюз Райнер Венд. Това е така, тъй като службите разполагат с достатъчно сериозни сигнали за готвени атентати срещу Германия. Разглеждайки обстановката на скалата, показваща риска с нива до 10, Германия е със степен на риск, оценен на 9-та степен. Застрашени са не само големите градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург, а и малките населени места допълват експертите.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Бургас - Гданск
51 EUR