След трагедията: Възобновяват тестовите полети на Спейсшип 2

1619
06.11.2014

Американското управление по безопасност на транспорта още уточнява причината за експлозията на Спейсшип 2 - търговската версия на първия частен космически кораб в света. Преди дни стана ясно, че машината се е взривила по време на пробен полет в пустинята Мохаве, Калифорния. Единият пилот е оцелял като по чудо с леки наранявания, а другият - 39-годишният Майкъл Олсбъри е загинал.

Една от версиите - системата за забавяне на спускането да е била стартирана преди необходимата скорост за това. Задействането й трябва да е двустепенно, поне такова е изискването за безопасност. Първа степен е била активирана, а втората може би се е включила без зададена команда. Записите на Черната кутия показват, че вторият пилот е деблокирал системата значително по-рано от планирания момент. Изумени експертите се опитват да установят как щастливецът - оцелелият пилот Питър Сийболд, разминал се само с травма на рамото - е успял да се измъкне невредим от реактивния самолет и да скочи с парашут от близо 15 километра височина - място, на което практически кислород липсва. Установено е, че Сийболд не е напуснал кабината през аварийния изход. Горивните резервоари и моторите на космическия кораб не са били с отклонения преди инцидента. Едно от предположенията за катастрофата беше именно новото гориво, с което машината е извършила пробния полет.

Парчета от Спейсшип 2 са открити на 56 километра от мястото на инцидента. Възможно е, обаче те да са отнесени далече от силните ветрове в района. Експертите са прибрали в големи хангари отломките, които ще помогнат за разследване на случая. Разбилата се машина е предназначена за суборбитални полети за туристи. Резервации за "самолетни билети" са направили повече от 800 души, а цената която са платили е четвърт милион долара на човек.

След трагдията и загубата на един от най-обучените му пилоти, собственикът на взривилия се кораб Ричард Брансън заяви, че не се страхува и ще стане първият ентусиаст, който компанията му "Върджин галактик" ще изпрати в околоземна орбита. В интервю за Си ЕН ЕН ексцентрикът каза категорично, че никога не би помолил други хора да участват в подобен полет, ако не е напълно уверен, че е безопасен лично за самия него. "Върджин галактик" продължава да бъде подкрепяна от инвеститори, които също мислят да осъществят полет в Космоса с машини на компанията.

Инцидентът със Спейсшип 2 става по-малко от три месеца, след като от компанията на Ричард Брансън съобщиха, че дъщерята на британеца-аристократ ще бъде първата, която ще роди в Космоса. Бъдещата майка е съпруга на Фреди Ендрюс - един от шефовете във "Върждин Груп". Холи Брансън, която вече е в седмия месец, се беше зарекла, че ще е пасажер на финансиран от родния й баща полет в околоземна орбита. Полетът е бил заложен да продължи около час и половина в края на тази година. Това, според лекарите щяло да бъде достатъчно на Холи да дари с първороден внук един от най-богатите бизнесмени в света, чието състояние е 4,4 млрд лири. След тази трагедия, обаче никой вече не е сигурен, че идеята за раждане в космоса ще бъде осъществена.

По информация на руски медии от тази сутрин, генералният директор на британската компания Virgin Galactic Джордж Уайтсайдс е гарантирал надеждонстта на кораба, предназначен за космически туризъм и е заявил, че се планира възобновяване на изпитателните полети на SpaceShip 2 и то още в средата на 2015 година.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Париж
32 EUR