С животни в самолета

8305
17.11.2010

Днес, един от най-масово използваните видове транспорт е въздушният - летенето със самолет. Това е така, защото в наши дни има множество авиокомпании, които конкурирайки се помежду си, предлагат евтини самолетни билети и ниски цени на полети.

Със сигурност много от вас се питат как стои въпросът с превозването на животни в самолет. Сега ще ви разясним именно тази питанка и то малко по-подробно.

В случай, че сте решили да летите до дадена дестинация с вашия домашен любимец, е необходимо да съобщите това още докато правите резервация на самолетни билети, тъй като на борда на въздушното превозно средство има определен лимит на броя животни, които могат да се качат. Те се държат в специални клетки по време на полета, които да са подходящи за теглото и големината им, а изключение правят само кучетата – водачи на слепи хора. Клетката, разбира се, трябва да бъде закупена от вас. Потърсете такава, в която ще сте сигурни, че на любимеца ви ще му бъде удобно и комфортно и ще има достатъчно място да ляга, да се изправя и обръща в нея. Стойността, която е нужно да заплатите за превозването му се определя от това колко тежи, но заедно със клетката. В общия случай тегло до 8 кг. /заедно с клетката/ се счита за пътнически багаж и се превозва в кабината. Над тези килограми най-вероятно животното ще бъде транспортирано в багажното отделение и при това положение се таксува като свръхбагаж /ако разбира се вече имате регистрирани бройки багаж/. Други авиокомпании обаче имат точно определена сума за едната посока, която не се влияе от вида и килограмите на животното.

Ден–два преди да потеглите на път, е задължително да представите имунизационен паспорт на животното (важно е да има най-вече ваксина против бяс), както и сертификат, издаден от държавните лечебници ДВСК, който се презаверява от ветеринарната служба на летището. За Ирландия, Швеция, Малта и Великобритания се изисква допълнителен тест за това, че ваксината против бяс е надеждна.

При положение, че летите до държава-членка на Европейския съюз, включително и Андора, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария, не забравяйте да изкарате паспорт на домашния си любимец с негова снимка, който да отговаря на изискванията на Европейския съюз. За да бъде по-лесно разпознат, трябва предварително да му се сложи микрочип от ветеринар или четяща се татуировка.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

1
Tinka Bratanova
04.07.2018 14:58:05
Zdraveyte, iskam da patuvam s moeto kuche, koeto e poroda mops ot Berlin do Atina. Znam, che e zabranena poroda i zatova pitam dali ima aviokompania, koyato sa ya prevozvali. Blagodarya!

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Амстердам
159 EUR