Страх от летене със самолет изпитват 40 на сто от пътниците на борда

4013
27.11.2014

Поне 40 на сто от хората на борда на самолет имат страх от летене. Притеснението е свързано с физическото оцеляване по време на полет и с това, че ще се случи нещо със самия самолет. Научният термин е "Птеромерханофобия", на английски "Pterono-Phobia". Изследване показва, че страхът от летенето е най-често срещаната фобия в целия свят след притеснението от говорене пред много хора. Причините да се стресираме, когато ни предстои пътуване по въздух, често се откриват в няколко други видове страх.  Клаустрофобията, страхът от височини, страхът от невъзможността за контрол над дадена ситуация, неистовото притеснение от туболенции и страхът от тероризъм на борда в комбинация или поотделно пораждат силното вътрешно напрежение от летенето със самолет.

Част от хората се опасяват, че ще загинат и че ще оставят сираци децата си. Птеромерханофобията при част от хората е толкова силна, че им пречи дори да се качат на борда. Страхът обаче може да се овладее с терапевтична помощ. Не винаги става въпрос конкретно за страх от въздушно пътуванe. Понякога може едно тревожно състояние да предизвика нервни неразположения. Разковничето за преодоляване на проблем като този е необходимата информираност, категорични са експертите. Често преди полети пилоти, които имат повече от 20 000 летателни часа зад гърба си обясняват на пасажерите принципа на летене. В импровизираната лекция те успокояват пътниците, че самолетът не е камък, който може да падне от небето и спокойно им разказват преживяванията си по време на турболенция.

Евгения Тенева

Именно турболенцията е била най-големият страх в живота на 27-годишната Евгения Тенева. Всяка мисъл за пътуване със самолет е била същински кошмар за нея. Младата жена, обаче е преодоляла притеснението си със силна вяра. Казала си, че не може подобен вътрешен страх да я ограничава. Евгения кардинално решава проблема и става стюардеса в Lufthansa. Така и до днес самолетът е нейният втори дом.

Младата жена дори съветва неуверените в самолетните превози хора да не оставят опаковането на куфарите си за последния момент и да се отдадат на любимите си занимания по време на полет.

Редица известни личности имат фобия от летене със самолет. Сред тях са актрисите Упи Голдбърг, Кейт Уинслет и Дженифър Анистън. Музикалният идол Енрике Иглесиас пък твърди, че първото нещо, което прави на борда е да си отвори бутилка водка в опит да притъпи птеромерханофобията.

Колкото и странно да звучи самолетът е едно от местата, определяно като най-безопасно в целия свят. Контролът по сигурността е изключително затегнат, стюардесите са обучени да оказват долекарска помощ, а пилотските умения се затвърждават и подобряват всяка година. Всеки пътнически самолет е толкова технически усъвършенстван, че в сравнение с него и последният модел автомобил изглежда като играчка.

Страх от полети със самолет

И още нещо - авиоинцидентите никога не са добре дошли за бизнеса. Ето защо основен принцип на гражданските полети е безопасността. При следващото пътуване със самолет е нужно просто да се насладите на полета си като оставите всичките си страхове на земята.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Билунд
80 EUR