СКАНДАЛНО: Депутати плащат по 9 лева за двупосочен самолетен билет София - Берлин

3878
03.12.2014

Нова схема, която изключително напомня на тази със скъпите BMW-та последен модел за депутатите, е на път да взриви обществото ни. Bulgaria Air - единственият кандидат в дългосрочната обществена поръчка, свързана със самолетните билети на законотворците ни... спечели, след като се изправи сам срещу себе си!

Приложението към контракта между българския парламент и авиокомпанията, цитирано от разпространявания безплатно вестник "19 минути", ясно показва как избраниците на народа ще летят до водещи дестинации в Европа за жълти стотинки. Освен скандално евтиния двупосочен самолетен билет от 9 лв. от София до Берлин и обратно, правят впечатление и други дългосрочно "замразени" ниски цени за резервации: 15 лева струва пътешествието между нашата столица до "Вечния" Рим и обратно; дестинацията София - Милано - София е фиксирана на 39 лева в следващите 2 години /проверка на вестника е установила, че такава е цената на самолетните билети по направленията Летище София - Варна и Летище София - Бургас/; до икономическата столица на Германия - Франкфурт на Майн и обратно родните депутати ще летят срещу скромните 58 лв!

В статията на вестник "19 минути" се посочва, че цените не са промоционални, а фиксирани до октомври 2016 г. между Народното събрание и авиокомпания Bulgaria Air, която действа в случая като туроператор.

От "19 минути" са се е свързали с директора на авиокомпанията Мария Стоянова, която е заявила, че дори не е знаела, че Bulgaria Air е бил единственият кандидат за спечелване на обществената поръчка. След като е дала пример с немска авиокомпания, която давала 20 евро Стоянова затворила телефона под предлог, че имала по-важни ангажименти от коментирането на тази обществена поръчка.

Заедно със собствените си дестинации Bulgaria Air предлага билети на други авиокомпании, за което авиопревозвачът няма право. От Lufthansa не отрекоха, но и не потвърдиха пред "19 минути". За изданието Нина Павлова от Alitalia е заявила категорично, че Bulgaria Air не може да подбива конкуренцията с евтини самолетни билети за полети, различни от нейните, т.е. няма право да действа като туристическа агенция. Според Павлова базираните у нас авиокомпании имат двустранни договори, според които могат да предлагат самолетни билети на други авиопревозвачи, но по официално публикуваните тарифи, а не с преференциални цени. И от Air France са дали позицията си пред вестник "19 минути" - Асен Дръндев от българския клон на френския национален въздушен оператор не бил запознат с обществената поръчка. Той е подчертал, че има международни спогодби за продажбата на самолетни билети, но се въздържа от коментар, защото нямал конкретни данни и всяка дума по казуса можело да се тълкува като спекулация.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Берлин
68 EUR