Самолетът на Янукович по улиците на Киев

1860
30.11.2014

Огромен самолет премина като атракция по главните булеварди и улици на украинската столица Киев. Въздушната машина, която повече от 35 години е била използвана за транспортиране на високопоставени длъжностни лица, отпътува към последната си спирка - Държавният музей на авиацията.

Огромният Ту-134А-3 тръгна за крайната си дестинация от летището "Бориспол" и премина по следния маршрут: магистрала "Бориспол", булевард "Бажана", Южния мост, магистрала "Метрополитан", улица "Заболотного", Околовръстния път, Жулиянския надлез и Въздухофлотския булевард, за да "акостира" в музея.

Точно в в 01.00 ч. през нощта конвоят, ескортиращ гигантския самолет спря между метростанциите "Бориспол" и "Въйрлица". Интересът от страна на хората да видят необичайната гледка беше огромен въпреки късния час, в който започна превозването на машината.

Самолетът на Янукович отива в Музея на авиациата, снимка: mignews.com.ua

Самолетът на Янукович отива в Музея на авиациата, снимка: mignews.com.ua

Директорът на Авиационния музей в Киев Юрий Зиатдинов не скри, че ескортът на Ту-134А-3 е една от най-сложните задачи за военните власти в Украйна досега.

До днес авиационният музей е приел в колекцията си над 70 самолета, но транспортирането на този се е оказало изключително трудоемко за целия персонал на музея.  Самолетът е трябвало да се разглоби, но интериорът му е останал непокътнат - цялото оборудване не е променяно, за да съхрани времето и събитията по време на неговата експлоатация от първите мъже на държавата. Достъпът за посетители до самолета в музея ще бъде възможен след Нова година. Дотогава машината ще бъде сглобена отново и ще бъде приведена в абсолютно същата форма, в която е била на летището по време на активната летателна дейност, категоричен е директорът на музея Зиатдинов.

По думите му, ТУ-134А-3 е на 35 години, като 33 от тях машината е летяла високо в небето. Самолетът е обслужвал полетите по време на Олимпиадата в Москва през 1980 г., летял е като част от редовните полети на Аерофлот, а след това е покорявал въздушния простор още поне 15 години с почти всички украински президенти и премиери на борда от Кравчук до Янукович.

Всъщност ценното на самолета е не само неговата биография, но и дизайнът му. В Музея на авиацията лайнерът ще бъде използван и за обучение на студенти като част от учебната програма на  Националния авиационен университет.

"Естенствено, че няма да лети, но на земята все още може да е в помощ на някого", пошегува се директорът на музея Зиатдинов.

Първоначално по план самолетът е трябвало да бъде транспортиран в нощта срещу 29 ноември. По технически причини, обаче операцията по превозването му през пътните артерии на Киев била преместена ден по-късно.

 

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Бристъл
65 EUR