Двама руски посланици отговаряха по казуса с руския военен самолет над Балтийско море

2114
16.12.2014

Посланикът на Русия в Копенхаген Михаил Ванин призова да не се определя като факт отсъствието на факт. Дипломатът днес беше привикан във външното министерство на Дания да дава обяснения за случая с военния самолет, летял без транспондер над Балтийско море.

Скандинавската държава е изразила своето безпокойство пред дипломата на Москва. От агенция ТАСС цитират посолството на Руската федерация в Копенхаген.

От своя страна Михаил Ванин призова Дания да обърнат внимание на думите на самите авиоспециалисти от SAS /отскоро собственик на авиокомпания Cimber/, които опровергават написаното в медиите и в интернет относно предполагаемия инцидент.

Михаил Ванин, посланик на Русия в КопенхагенОсвен посланикът на Русия в Дания, за обяснения във връзка с въздушния казус, в Швеция беше призован и ръководителят на московската мисия в Стокхолм.

На 13 декември гръмна новината, че пътнически лайнер на авиокомпания SAS/Cimber, току що излетял от Копенхаген за Познан, е прелетял на метри от чужд военен самолет на юг от Малмьо. Бойната машина е летяла над Балтийско море с изключен уред за локализиране и разпознаване /транспондер/. Военният министър на Швеция Петер Хултквист заяви още тогава, че военният самолет е руски.

Говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков уточни, че военният полет е извършил полет, съобразно международните разпоредби за ползване на въздушното пространство. По думите му бойната машина не е нарушила държавните граници и е летяла на поне 70 километра от най-близкия маршрут на граждански самолет.

Ден по-късно директорът на авиокомпания Cimber, вече част от SAS, Йорген Нилсън потвърди, че пасажерите на борда не са усетили каквато и да е промяна в курса. Според Нилсън пилотите на лайнера са се справили професионално с „рутинна ситуация”.

Рекордна активност на руски военни самолети край границите на Литва, Латвия и ЕстонияМеждувременно НАТО-вски изтребители са съпровождали руски военни самолети над 20 пъти само за последната седмица, твърди Газета.ru.

Бойните машини на Алианса са били вдигани по тревога заради руски самолети, които извършвали полети до границите на Литва, Латвия и Естония.

От Вилнюс твърдят, че въздушната военна активност на Москва е най-интензивната, регистрирана някога до границите на бившите руски републики, които са с излаз на Балтийско море.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Краков
139 EUR