Двама руски посланици с обяснения за случая с военния самолет без транспондер над Балтийско море

1333
15.12.2014

Случаят с руския военен самолет, който мина буквално на косъм от пътнически лайнер южно от Малмьо се разраства. Двама ръководители на руски мисии в скандинавски държави дават обяснения за разминалия се като по чудо тежък инцидент в небето над Балтийско море. Посланиците на Москва в Копенхаген и Стокхолм са привикани, за да бъдат изяснят обстоятелствата, довели до неприятния въздушен казус.

На двете срещи се очаква дипломатите на Кремъл да кажат кое е предизвикало поведението на военните пилоти, управлявали бойния самолет на 12 декември. Истински късмет е, че военна летателна машина, която се е движела във въздуха с изключен транспондер не се е врязала в току що излетял пътнически самолет на авиокомпания САС от летище "Каструп" в Копенхаген.

Първият дипломат на Дания Мартин Лидегор изрази надежда, че споразумение с Русия може да се постигне, за да бъдат ограничени полети на бойни машини, които не са включили радарните си устройства в кабината. Лидегор заяви още, че е напълно безотговорно да бъде излагана на такава опасност животът на мирни граждани.

От своя страна Маргот Валстрьом, която е външен министър на Швеция потвърди, че за днес е насрочена среща в кабинета й с руския посланик в Стокхолм.

В неделя, 14 декември от Кремъл заявиха, че военният самолет е прелетял на над 70 км. от лайнера, извършвал полет на скандинавската авиокомпания SAS (САС). По този начин опровергаха обвинението, че е имало риск от въздушна катастрофа.

Пак вчера Йорген Нилсен, който е директор по експлоатация на авиокомпания Cimber, станала 100 % собственост на САС/SAS само преди седмица, пасажерите в самолета не са били изложени на риск. За двамата капитани незначителната промяна в курса и създалата се въздушна ситуация са абсолютно рутинни работи, категоричен е Нилсен. По думите му не се е наложила драстична промяна на курса. Военната машина е летяла наблизо, но не толкова, че пътническият самолет да е бил изложен на каквато и да е опасност.

Йорген Нилсен се учудва от тревогата на колегите си в Швеция, която е била предизвикана от промяната в курса на самолета. По думите му, цялата ситуация се е разиграла в международно въздушно пространство. Там са позволени полети на военни самолети, така че драма не трябва да има, заяви още Нилсен.

Пътническият лайнер е кацнал в Познан само с триминутно закъснение.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Сан Кристобъл де ла Лагуна
430 EUR