Потребителски сайт финансира полет до Луната

2210
25.11.2014
След очаквания с интерес проект за живот на Марс - Mars One, учени от Великобритания представиха нова космическа инициатива - Lunar Mission One. В рамките на мисията сонда-робот ще бъде изпратена до Луната, за да изследва непознатата досега южна повърхност и да проучи възможността за живот и създаването на локална научна база. Ще бъде взета проба на дълбочина от 100 метра в скала от лунната повърхност, чиято възраст е 4,5 милиарда години. По този начин освен, че ще стане ясен геоложкият състав на Луната ще бъде проучена по-задълбочено ранната Слънчева система, както и условията, които са породили живот на Земята. С нелеката задача са се заели специалисти от английския Отворен университет и Лондонския колеж.
 
Колкото са големи желанията на учените, толкова скъп е и самият проект. Само за началната му фаза са нужни близо 600 000 паунда. Парите се събират посредством интернет платформата Kickstarter, специализирана в потребителското инвестиране.
 
На финансовите донори, които влагат парите си в този солиден проект с цел добра възвращаемост, са предоставени и бонуси. Всеки, инвестирал в начинанието по-голяма сума от 45 евро ще може да изпрати своя ДНК в специална капсула на Луната. Друг вариант за привличане на ентусиасти, които да подпомагат с пари проекта, е качването на снимки и текст по избор на видео. Записът също ще стигне със специален полет до повърхността на спътника на Земята. 
 
Създателите на Lunar Mission One твърдят, че човешкият материал, който бъде изпратен на Луната ще надживее значително донора си. Част от косата си може да изпратите и Вие в специална кутия и срещу минимална вноска от 60 евро, в подкрепа на проекта. Личното Ви ДНК ще бъде заровено дълбоко в лунната повърхност и така ще оставите непокътнат в продължение на милиарди години кичур от косата си, например. С поне 250 евро ще подсилят финансово мисията тези, които искат да изпратят кратко послание под формата на видеоклип. То ще бъде запазено в капсула на времето, която ще съдържа записи от живота на Земята.
 
Проектът Lunar Mission One ще продължи седем години. Очакванията са в първите три от тях да бъде събрана колосалната сума, за да се осъществи мисията. Амбициозната космическа задача е получила солидна подкрепа от редица известни астронавти, от новия любимец в научнопопулярните филми на BBC Брайън Кокс, който е професор по физика на елементарните частици, от колегата му от университета в Кеймбридж - астрофизикът и космолог лорд Мартин Рийс, както и от Парламентарния космически съвет на Великобритания.
 

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Бургас - Лондон
58 EUR