В началото бяха планерите...

3122
28.11.2010

В миналото хората често си мечтаели да се превърнат в птици и да полетят към небесата - там където всичко изглеждало по-красиво, загадъчно и магнетично. Представяли са си как се реят свободно из безкрайните небеса и се чувствали недостижими и щастливи. Днес това вече е възможно и не защото имаме крила като на птиците, а защото са изобретени самолетите. Задавали ли сте си някога въпроса кога и как са се появили те? Именно тази загадка, ще Ви разкрием малко по-надолу.

Още през ХV век великият италиански изобретател, архитект и художник Леонардо да Винчи направил чертеж на безмоторен летателен апарат, наречен планер. Първият документиран полет на човек с планер обаче е осъществен от британеца Джордж Кайли през 1853 година. По-късно към началото на XX век двамата братя Орвил и Уилбърт Райт от САЩ създават първата летателна машина в света, която се издига самостоятелно от земята задвижвана от мотор. Тяхното велико изобретение е наречено "Флайер". На 17 декември 1903 година те правят общо 4 полета със самолета, най-дългият от които бил с продължителност 59 секунди. След това братята изграждат още два аеропланера, а през 1909 година основават и компания на свое име за производство на самолети и обучение на пилоти.

По времето на двете Световни войни самолетите са били използвани основно като бойни оръжия, нанасящи огромни щети и беди. С тях се изхвърляли бомби във вражеските територии. С напредването на света, развитието на индустрията и модерните технологии нещата вече стоят по-съвсем различен начин.

В наши дни авиацията бележи значителни успехи, а транспортът в различните му аспекти е основното й предназначение. Самолетите не спират да се усъвършенстват и да се създават все по-нови и по-добри поколения летателни машини. Днес освен, че съществуват множество авиокомпании, които предлагат на клиентите си евтини самолетни билети до всяка една точка на земята, статистиката показва, че самолетите са едни от най-сигурните и безопасни начини за предвижване.

След като в момента NASA разработват самолет по-бърз от скоростта на звука, ни остава само да видим какви изненади ще ни поднесе бъдещето и какви чудеса, наречени "самолети" ще бъдат конструирани.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Мале
395 EUR