Отломките от полет MH17 да се върнат в Малайзия, поиска бивш премиер на страната

1399
13.12.2014

Да бъдат върнати в Малайзия отломките от катастрофиралия през юли самолет на Malaysia Airlines в Украйна.

Това поиска един от най-дългоуправлявалите премиери на азиатската държава Махатхир Мохамад. По думите му цялото разследване на авиоинцидента, при който загинаха 298 души трябва да бъде извършено от властите в Куала Лумпур.

Политикът е категорично против експерти от Малайзия да не участват в процеса по установяване причините, довели до трагедията.

Още повече, че самолетът е собственост на Малайзия, а екипажът и част от пътниците са поданици на източноазиатската държава.

Бивш премиер на Малайзия призова останките на самолета да се върнат за разследване в Куала Лумпур

Апелът, който Махатхир Мохамад отправи към холандските власти, е моментално да върнат детайлите от машината в Малайзия. Там, по думите му, е мястото, където трябва да се установят причините, довели до фаталния случай.Бивш премиер на Малайзия иска разследването на трагичния полет MH17 да се провежда в Куала Лумпур

Бившият ръководител на изпълнителната власт в Куала Лумпур допълни мотивите си с това, че близките на жертвите са подали искови молби не срещу Холандия, а против Малайзия. Мохамад е изключително недоволен що се отнася до предоставеното "без охота" право на малайзийците да вземат участие в анализите около катастрофата на пътническия лайнер. Махатхир Мохамад, който е известен със своите независими схващания, се усъмни в начина, по който "черната кутия" на самолета ще бъде отворена в присъствието само на експерти от Европа.

Управлявалият Малайзия премиер в периода 1981 г. - 2003 г. попита лаконично, цитиран от ТАСС, дали подобни възможности и правомощия имат само англичаните и холандците.

MH17

В началото на декември 20 роднини на загинали при инцидента с полет МН17 обвиниха холандските власти в провал при установяване фактите по процеса. Близките на жертви от Белгия, САЩ, Холандия и Германия искат в общо писмо международното разследване на случая да бъде поето от ООН. В писмото до министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте се казва, че холандските власти не са изградили адекватно обвинение. Опечалените роднини настояват всички материали от работата на прокуратурата и Комисията за сигурност да бъдат предадени на Организацият на обединените нации.

Бивш премиер на Малайзия иска разследването на трагичния полет MH17 да се провежда в Куала Лумпур

Първите камиони с част от отломките от малайзийския Боинг 777 се очаква да пристигнат на 16 декември в Холандия от Харков. Във военна база в страната, дала най-много жертви при авиокатастрофата ще бъде възстановен корпусът на машината, за да се установи истинската причина, довела до трагедията.

Бивш премиер на Малайзия иска разследването на трагичния полет MH17 да се провежда в Куала Лумпур

В доклада си от 9 септември Разследващият съвет за безопасност в Амстердам заяви, че пътническият лайнер е бил пробит по време на полет от много обекти, които са летели с висока скорост. Ведомството, предприело най-мащабното разследване в холандската история, обаче не потвърждава версията за ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти. Още повече, че Москва отхвърля подобен сценарий и обвинява за това украинските войски.

Бивш премиер на Малайзия иска разследването на трагичния полет MH17 да се провежда в Куала Лумпур

Окончателно причините за инцидента ще станат ясни в средата на 2015 г.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Ibiza
435 EUR