Нови седем тела на загинали са открити в района на издирването в Яванско море

2007
02.01.2015

Откриха още 7 тела на пасажери от фаталния полет QZ 8501 на малайзийския low cost авиопревозвач "ЕърЕйша".

До този момент намерените жертви в ледените води на Яванско море станаха 16. 2 от последно откритите тела вече са превозени за идентификация на остров Борнео.

Лошото време е причината останалите пет да останат на един от спасителните кораби и да бъдат транспортирани на сушата на по-късен етап.

Междувременно излязоха нови версии за инцидента от последната неделя на 2014 г. Тогава Боинг А320-200 на AirAsia със 162 души на борда мистериозно изчезна от локаторите на наземня контрол малко повече от 40 мин. след излитането си от летището в индонезийския град Сурабая за Сингапур.

Спасители до телата на новите открити жертви в Яванско море.Все още черните кутии на злополучния летателен апарат не са открити, но експерти по авиацията излязоха с ново предположение като причина за катастрофата. Според чест от авиоспециалистите капитанът на пътническия лайнер вероятно се е опитал да кацне аварийно в Яванско море. Това не се е получило и самолетът се е потопил в бурните води на водния басейн, вероятно подпомогнат и от високите вълни.

Полет QZ 8501 изчезна от очите на смаяните диспечери на 28 декември без какъвто и да е сигнал, който би трябвало да се излъчи при потъване или разбиване на летателен апарат.

Пилотът на фаталния полет QZ 8501 - капитан Ириянто.Това води експертите до хипотезата, че пилотът Ириянто - опитен летец от ВВС - е опитал да приземи машината аварийно върху водната повърхност. Само по този начин специалистите си обясняват липсата на силен удар, който е трябвало да задейства аварийния транспондер, който да установи къде се намира самолетът.

През последните няколко години имаше индикации, че авиационната  безопасност в Индонезия е на път да се подобри. Въпреки тези надежди, случаят с фаталния полет QZ 8501 на нискотарифния въздушен оператор AirAsia в Яванско море засили отново притесненията, че азиатската държава не успява да се справи с предизвикателствата и все по-голямата популярност на самолетните превози и то в нискобюджетния сектор.

Още през май инспектори по авиационна безопасност от ООН пристигнаха в Джакарта за оценка на въздушния сектор на страната. Одиторите са стигнали до неприятен извод, будещ безпокойство.

Според тях Индонезия се намира на доста под средното световно равнище в абсолютно всяка категория на въздушния трафик. Експертите са отбелязали още през пролетта на 2014 г. едва 61-но на сто летателна годност.

Експертизата на авиоспециалистите, цитирана от "The New York Times" подчертава фактите, че Индонезия има непрекъснат проблем с въздухоплавателната безопасност и че страната стои по този показател на доста по-ниско ниво от съседни бедни страни като Мианмар и Лаос, например.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Виктория (Сейшели)
851 EUR