Оставки и арести след катастрофата с Маржери

1530
23.10.2014

Андрей Дяков, директорът на летище Внуково в Москва, е подал оставка тази сутрин след нелепата смърт на Кристоф дьо Маржери при самолетната катастрофа в нощта на 20-ти срещу 21-ви октомври 2014 г. С поста си се разделя и заместникът му - Сергей Солнцев. Решението за оставките е гласувано от Съвета на директорите на аеропорта.

Междувременно шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко, който всъщност е задържан по обвинение за предизвикване на катастрофата, остава в ареста. Задържани са още четирима от служителите на летище Внуково - главният инженер на летищната служба Владимир Леденьов, ръководил снегопочистващите работи в злополучната вечер, Роман Дунаев /ръководител на полетите/, стажант-диспечерът Светлана Кривсун, работеща сравнително от скоро на летището и диспечерът Александър Круглов, напътствали въздушното движение в момента на катастрофата.

Според руското следствие, задържаните не са осигурили контрола по спазване на изискванията за безопасност при осъществяване на полетите. Занижен контрол е констатиран и при извършване на наземните работи. Служителите ще бъдат подведени под отговорност, заради пропуските, довели до трагедията. Най-застъпени са версиите за грешка на диспечерите и некоординираните действия на водача на снегорина, който според руското следствие е бил пиян. Кръвната му проба съдържала 0,6 промила алкохол, обяви Владимир Маркин - говорител на Следствения комитет на Русия, в последствие цитиран от агенция ТАСС. Не се изключва обаче причина за нелепия инцидент да са лошите атмосферни условия и грешки при пилотирането на чартъра. Въпреки това за наличие на алкохол се изследват и останалите арестувани по случая. Взети са им кръвни проби.

Районен съд в руската столица, въз основа на предварителната медицинска екпертиза, по-рано днес прие, че действително шофьорът на снегорина - Мартиненко е бил пиян. Все пак съдията съобщи, че окончателните кръвни проби ще бъдат готови до седмица - в срок от пет до седем дни. Адвокатът на задържания Мартиненко - Александър Карабанов - се противопостави на тази констатация и предварителни резултати. Нарече ги абсрудни, понеже се основавали единствено на визуален преглед на Мартиненко, от дежурен лекар веднага след инцидента. Юристът допълни още, че според роднините на задържания, той е бил абсолютно трезв по време на работа и че по никакъв повод не употребява алкохол поради хроничните си сърдечни проблеми.

"Роднините са опасяват, че летищните власти просто се опитват да изкарат единствено него отговорен, за да избегнат милиардите по съдебните дела, които със сигурност ще последват", заяви пред Ройтерс адвокатът като допълни, че клиентът му е следвал всички подадени инструкции от диспечера и абсолютно отрича официалната версия, че е бил под влияние на алкохол при изпълняване на служебните си задължения.

Частният самолет Dassault Falcon изгоря напълно, след като се разби при излитане на 20-ти октомври в 23:57 ч. В резултат на сблъсъка загинаха четиримата намиращи се на борда пасажери, един от които Кристоф дьо Маржери - президент на енергийната компания Total.

Две са делата повдигнати по случая към този момент - в Русия - за грубо нарушаване на правилата по безопасност на движението и при експлоатацията на въздушнотранспортните средства, а във Франция делото е за непредумишлено убийство.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Кьолн
30 EUR