Необходими документи при пътуване със самолет

15999
21.12.2010

Пътуването със самолет е свързано с редица документи като паспорт и/или лична карта, виза за пребиваване в страната, за която ще пътувате, самолетен билет (даващ ви правото да пътувате с определена авиокомпания), както и опционалните шофьорска книжка, легитимации, кредитни карти, бордна карта от онлайн резервацията на полета (изисква се от някои компании, за да контролират сигурността на пътниците), застраховка и др.

Паспортът и самолетният билет, който за предпочитане е да сте резервирали онлайн, са двата документа, които ще са най-важни при пътуването ви със самолет.

Паспортът (личната карта), както знаете е официален документ, издаван от министерството на вътрешните работи на Република България. Той/тя има функцията да доказва вашата самоличност, а респективно и българското ви гражданство т.е., че сте гражданин на страна-членка на Европейския съюз. Ако възнамерявате да пътувате в рамките на ЕС, то международният паспорт не ви е нужен, а за същите цели можете да използвате своята лична карта, която също е официален документ в рамките на ЕС. Добре е да проверите срока на вашия паспорт и/или лична карта, за да не се окаже, че когато трябва да пътувате валидността на документите е изтекла. Ако вашият случай се окаже точно такъв, то постарайте се да вземете максимално бързи мерки за отстраняване на този проблем. Ако сте под 16 години можете да пътувате единствено с вашите родители, в чиито паспорти сте вписани като техни деца. Има и възможност децата да пътуват чрез издаден от законовите органи собствен документ за самоличност.

Друг важен документ, който евентуално може да ви потрябва, е визата. От 1 януари 2007 година или с други думи датата, на която България се присъедини към Европейския съюз, подобен документ от българските граждани, при пътуване в рамките на ЕС и Европейската икономическа общност, не се изисква. Ако обаче пътувате извън тези държави е добре да се запознаете подробно с условията за пребиваване в страната, която се каните да посетите. Това можете да направите в консулствата или посолствата на съответната държава, разположени на територията на република България.

Следващия важен документ, който не трябва да забравяте ако ще пътувате със самолет е разбира се... самолетният билет. Това е задължително условие, за да бъдете допуснати на борда на самолета, с който трябва да пътувате. В противен случай могат да възникнат редица непредвидени обстоятелства, които да се окажат фатални за вашето пътуване и вие да изпуснете полет си. Билетът се явява договор между вас и компанията превозвач като предмет на този договор е извършването на транспортна услуга. Самолетният билет включва в себе си и застрахователна полица. Всеки самолетен билет получава индивидуален сериен номер.

Важно е да знаете, че получаването на вашия багаж не става чрез самолетния билет, а чрез издадена квитанция за багаж, получена от служителите на летището веднага след предването на багажа.

Самолетни билети, паспортНай-практичният и най-удобен начин да се сдобиете със самолетни билети е да ги поръчате онлайн. След като резервирате получавате електронно копие на вашия самолетен билет с цялата нужна информация на него, а след поръчката можете просто да го принтирате и да го използвате. Данните, които се печатат върху билета, са вашето име, желаният маршрут, датата на пътуването, серийният номер и т.н. Електронният самолетен билет има и едно съществено предимство. Дори да го загубите или унищожите, просто можете да го разпечатате отново. Освен това, улеснява работата на летищните власти, което ви пести ценно време. За жалост понякога издаването на електронен самолетен билет не винаги е възможна алтернатива, но когато това може да се направи компаниите го предпочитат.

Нискотарифните авиопревозвачи като Wizz Air и Ryanair, почти винаги изискват от своите пасажери да представят бордна карта за полета, който ще използват. Бордната карта се използва при проверките за сигурност и на изхода за качване в самолета.Тя може да бъде разпечатана по същият начин, след като заплатите резервацията на евтиния електронен самолетен билет.

Можете да вземете със себе си и няколко други документа в случай, че имате нужда от тях или нещо се случи с останалите ви документи. Такива могат да са както книжка за правоуправление на моторно превозно средство (шофьорска книжка), така и други документи като кредитни карти, застрахователна полица, най-различни легитимиации и други документи с лесна за доказване автентичност.

P.S. Не забравяйте, да следите и разписанието на полетите, за да не се окажете на летището, след като самолетът ви е излетял:)

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

1
Демир
19.07.2017 16:33:52
Мога ли да пътувам от Англия за България с изтекла лична карта? Моля ви, дайте някой съвет.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Париж
43 EUR