Класата в самолетния бизнес не се оценява само от свръхвисоката цена на билета, а и от храна, която Ви поднасят на борда. И тази година организаторите на Culinary Travel Award оповестиха имената на авиопревозвачите, които сервират най-добрата храна за небцето и душата.
Заради нивото на обслужване всяка година изборът става все по-труден. Основателите на кулинарната награда разделиха категориите на две - "Икономична" и "Първа + бизнес класа".
Големият победител за експертите в бранша стана Emirates.
Луксозният превозвач сервира на своите клиенти във въздуха деликатеси, сред които ирандски хайвер или агнешко в чинии от фин костен порцелан. Професионални готвачи са сготвили всичко само за пасажерите на борда, а вкусните и естетически издържани гозби се предлагат и с изискани винени селекции.
Важен акцент при подготвяне на менюто е ниското съдържание на мазнини, сол и добавена захар.
По време на всяко дълго пътуване няма нищо по-добро от това да се освежите с душ. На борда на всеки самолет на Emirates има дори две кабини, в които може се изкъпете преди да опитате деликатеси като дивия хайвер от Иран със заквасена сметана или агнешкото месо с печени сезонни зеленчуци и кремаво картофено пюре и докато отпивате шампанско Дом Периньон в просторен първокласен апартамент.
Експертната група е оценила високо и салоните в бизнес и първа класа, в които се предлагат традиционни арабски мезета и зашеметяващи коктейли. И десертът е бил оценен по достойнство - свежо смляно кафе "еспресо" и лешникова торта, покрита с богата шоколадова заливка. Специалистите са сравнили удобството и кулинарните фантазии на борда на Emirates със салоните на гурме-ресторанти или ресторантите на 5-звездни хотели по целия свят.
Награда на читателите - пасажери в раздела "Първа + Бизнес класа" отиде съвсем заслужено при Oman Air.
Бърз поглед на стаите за отдих: малки и интимни, което позволява по време на обяда или вечерята да се чувствате специално. Съдовете са от специален порцелан и стъкло, приборите за хранене са изключително елегантни, основен акцент е поставен върху сезонните хранителни подправки, което превръща храната във въздуха в гурме, а не просто засищане на глада. Oman Air е щедра авиокомпания - предлага на пътниците си изобилие от ястия в зависимост от продължителността на полета. Дългото пътуване от Лондон до Мускат е фаворитът сред читателите, оценили толкова високо превозвача.
Ето и примерното меню за вечеря: черен хайвер и "Дом Периньон", следвани от вкусни хапки за мезе и зимна супа от пастирани ябълки и тикви. Основните ястия са в колоритна гурме палитра - от фино телешко, през ароматна сьомга с розмарин, лаврак с чери домати, билки и маслинова паста до ризото с аспержи на грил. Сред деликатесите на борда на Oman Air още са традиционния кибех, пълен с табуле, спанак, маслинова паста и прясна мента, скарида кебап, задушени нахут и ориз с кедрови ядки и бамя.
Десертите също са оценени по достойнство - любими на клиентите на авиокомпанията са шоколадовият мус и баклавата.
В луксозната категория бяха отличени още Delta Airlines, Etihad Airways и Singapore Airlines.
В раздела "Икономична класа" единодушни са както експертите, така и читателите - палмата на първенството отива при Singapore Airlines.
И в тази категория има подгласници - Virgin Atlantic на ексцентричния британски милиардер Ричард Брансън, Turkish Airways и Korean Air.
Коментари