Нов модел на самолетни крила предложиха специалистите от НАСА

2390
12.11.2014

Силен тласък в иновациите на основната конструкция на крилата на самолетите бе даден от експертите на Американската космическа агенция. НАСА предложи вариант за развитие на авиационния дизайн, който според вещите в бранша куца през последните години.

Крилото на летателните машини можеше и да не търпи промени и варианти при условие, че самолетите поддържаха постоянна височина по време на целия полет и летяха само направо. Факт е обаче, че всички маневри в небето са познати за летателните машини - те се спускат, завиват и след това се издигат рязко, а скоростта във всяко време е различна, припомнят специалистите.

Със задкрилките на крилата, както задните, така и предните се постига промяна на формата, но принципът при стандартните крила е механичен. Така полетът за пътниците е некомфортен от гледна точка на шума в пътническия салон, а крилото продължава да е все така неефективно.

Проектът на американската космическа агенция има амбицията да намали разхода на керосин след като изчисти недостатъците на крилата на самолетите. По иновацията работи компанията FlexSys, нейна е горещата разработка FlexFoil. Това е механизъм, при който без да бъдат създавани пролуки профилът на крилото търпи промени. Предвидени са повърхности, които се огъват и усукват, без това да наруши целостта на семолетното крило. Системата значително ще намали шума при излитане и приземяване на въздушните машини. Специалистите дават надежди, че тя може да се използва не само при създаването на нови модели самолети, но и при реновирането на стари летателни апарати.

Революционната технология е била подложена на тестове в центъра за изследвания на НАСА в Калифорния върху самолет Gulfstream III.

Подвижни крила на самолет тестват от НАСА

Полетът е преминал като по учебник, а очакванията са новата технология да спести милиарди долари всяка година и то само от очаквания по-нисък разход на гориво.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Меминген
60 EUR