Любопитни факти при пътуване със самолет

7508
27.04.2013

Все повече нискотарифни авиокомпании се появяват на пазара и благодарение на това предвижването със самолет става по-достъпно за много хора. Това определено е най-бързият начин за преодоляване на по-големи разстояния и остава предпочитан, както за бизнес пътувания, така и за почивка. Ето няколко любопитни факти и съвети при пътуване със самолет:

- Тези от вас, които летят често, знаят, че цените на самолетните билети варират според деня и периода, в който планирате пътуване. Повечето хора почиват през уикенда и използват това време да посетят семейството си или за кратка ваканция на ново място. Същото важи и за празниците. Ако Вие определяте датите си за пътуване, непременно направете проверка за официалните празници, според мястото, което сте избрали да посетите. Имайте предвид, че тогава цените са най-високи. Ако искате да спестите пари от самолетни билети, най-удачното време са седмичните дни като вторник, сряда и четвъртък. Не винаги може да разчитате на дните като понеделник и петък, защото често се използват за т.нар. long weekend. Мнозина ги предпочитат, за да удължат почивните си дни, а именно на това разчитат и авиокомпаниите.

- Вероятно си мислите, че мястото в самолета не е от значение, но грешите! При издигане или спускане амплитудата на движение най-силно се усеща в двата края на самолета. В случай, че лесно Ви става лошо или имате проблеми със стомаха, най-добре е да изберете място в средата на самолета около крилата. Движението там се усеща най-плавно в сравнение с носа или опашката.

- Повечето авиокомпании не разполагат с достатъчно време да почистят основно целия самолет след всеки полет. Те събират само боклуците, останали от пътниците. Ако това Ви създава дискомфорт, носете си мокри кърпички, за да сте сигурни, че около Вас ще бъде добре почистено.

- В някои самолети няма ред 13. Има много суеверни пътници, които са склонни да изпадат в паника, ако бъдат настанени на 13-ти ред. Така някои авиокомпании са разрешили проблема и за двете страни и просто са го премахнали като номер.

- При дългите полети се предлага храна. Добре е да не очаквате нещо специално, освен ако не пътувате с петзвездна авиокомпания. Превозвачите не държат особено на добрата храна, защото техен приоритет е транспортирането. Затова, ако обичате да похапвате често и имате повече претенции към храната, най-добре е да си носете със себе си. А от друга страна компромисът си заслужава, предвид че скоро ще сте пристигнали на така очакваното място.

- Обикновено пилотите са двама - главен и помощник-пилот. Ако продължителността на полета е над осем часа, тогава те са трима. Общоприета заблуда е, че главният пилот е по-възрастен от помощника си. Ако сте успели да видите екипажа преди да се качи на самолета, не се учудвайте. Рангът на пилота се определя според опита му и неговата компетентност и затова възрастта не е от значение.

- Друг любопитен факт е, че пилотите не ядат еднаква храна. Така се подсигурява безопастността на полета от поне един пилот, в случай че се получи натравяне или прилошаване от определен продукт. Но разбира се, конструкторите на самолета са взели далеч по-големи мерки в системата за управление на самолета.

Статистиката и опитът през годините доказват, че пътуването със самолет е най-сигурният транспорт. Освен това той е бърз, лесен и удобен, затова си струва да оставите всякакви предразсъдаци и просто да се насладите на пътуване си.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Ливърпул
107 EUR