Лука ди Монтедземоло напусна Ferrari, става президент на Alitalia

2065
08.11.2014

След 23 години начело на Ferrari Лука ди Монтедземоло напусна "черните кончета", отива в Alitalia

Alitalia с нов президент! Националният италиански авиопревозвач ще бъде оглавен от Лука ди Монтедземоло на 26 ноември 2014 г., информират италианските медии. Журналистите на Ботуша цитират решение на Борда на директорите на въздушния гигант.

Маркиз Ди Монтедземоло досега оглавяваше Ferrari. 67-годишният италианец е един от най-авторитетните бизнесмени в страната. Начело на автомобилния концерн Ferrari той беше цели 23 години. Вестниците в Италия припомнят, че до 2010 г. той оглавяваше и FIAT. Знаете, към този автоконцерн принадлежи не само марката Ferrari, а и Alfa Romeo. Известният предприемач ще поеме т.нар. New Alitalia.

Към авиопревозвача по-рано през годината се присъедини и нов инвеститор, който е определян като стратегически. Alitalia, която през последните години претърпя жестоки финансови затруднения и за малко не фалира, спря да бъде национален авиопревозвач. Това принуди италианското правителство да потърси нов вариант за нейното спасяване - мастит инвеститор. И разбира се, такъв беше открит. През лятото беше подписано споразумение, според което 49 на сто от акциите на Alitalia вече са собственост на Etihad Airways. Това е националният превозвач на Обединените арабски емирства - ОАЕ. Седалището на новия инвеститор е в емиратството Абу Даби. Собствеността е придобита срещу инвестиции за един милиард и 758 милиона евро до 2017 г., предоставени за развитието на Alitalia.

Оказва се, че назначението на Лука ди Монтедземоло за президент на затруднената финансово авиокомпания е свързано и с продажбата на част от акциите именно на Etihad Airways. Въздушният гигант от Обединените арабски емирства е с мощни връзки във Формула 1 и конкретно с маркиза, оглавявал до скоро производителя на спортните коли Ferrari. За тези, които са забравили Ди Монтедземоло участва лично в продължилите десет месеца разговори, на които се обсъждаха условията по сделката. След като в началото на септември Лука ди Монтедземоло напусна президентския пост на Ferrari много хора си помислиха, че той ще се отдаде на толкова необходимата му почивка. Това не се случи и на 6 ноември той е бил избран, за да оглави AlItalia. Решението е било прието единодушно от собствениците на авиокомпанията ден по-рано.

Вторият човек в авиопревозвача е Джеймс Хоган. Досега той беше на най-високия пост в инвестиционния арабски гигант Etihad Airways. Медите на Апенините припомнят още, че загубите на Alitalia за 2013 г. възлизат на половин милиард евро. Общата й задлъжнялост е повече от 1 млрд евро. Една четвърт от италианската авиокомпания е собственост на конгломерата Air France - KLM. Френско-холандският консорциум преди месеци се отказа от увеличаване на дела си в проблематичния италиански авиопревозвач.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Аликанте
103 EUR