Лошото време прекрати издирвателната операция на полет QZ 8501 в Яванско море

1709
30.12.2014

Лошо време и високи до три метра вълни спряха издирването на пътническия лайнер на AirAsia в Яванско море. Шефът на спасителната служба в Индонезия Бамбанг Соелисти обаче уточни, че търсенето на самолетни останки и тела на пътници ще продължи през нощта на 30 и в малките часове на 31 декември. Издирвателните екипи ще се опитат да открият отломки от летателния апарат със специално оборудване за нощно виждане. Към мащабната спасителна акция ще се включат и модерни подводници за издирване на корпуса на самолета на нискотарифните малайзийски авиолинии ЕърЕйша.

Към трите кораба под флага на Индонезия рано сутринта в последния ден на 2014 г. ще се включат още три плавателни съда на сингапурските военноморски сили. И Нова Зеландия сстана част от международните усилия да бъде открит летателния парат.

Нова Зеландия изпрати транспортен боен самолет Lockheed P-3 Orion на Кралските военновъздушни сили от крайбрежния патрул на островната държава. Официален Уелингтън изпрати транспортен боен самолет на Кралските военновъздушни сили от крайбрежния патрул на островната държава. Полетите на Lockheed P-3 Orion ще бъдат координирани от индонезийските власти, които ръководят операцията в Яванско море.

Бамбанг Соелисти обяви още, че екипите, които ръководи са открили едва три подути и вкочанени тела, които вероятно са на пасажерите от полет QZ 8501. Така Соелисти отрече информациите от по-рано, че са намерени 40 човешки трупа в района на операцията. Още веднъж Бамбанг Соелисти припомни, че от ледените води на Яванско море са извадени люк от багажното отделение и врата от пътническия салон. Останките са изтеглени от бурното море на около 160 км в югозападна посока от град Пангкалан-Бун.

Междувременно авиоексперт от Австралия заяви, че основната причина за трагедията със злополучния самолет на малайзийската нискобюджетна компания AirAsia е човешка грешка. Според Нил Хенсфорд един от двамата пилоти на пътническият лайнер е сменил маршрута в изключително опасната зона над соленоводния басейн в района.

Eксперт заяв, че причина за трагедията е човешка грешка.Засега е рано да се каже кой от двамата - капитанът или вторият френски пилот са решили да променят въздушната траектория, категоричен е авиационният специалист Нил Хенсфорд.

По думите му всички опитни летци от гражданската авиация избягват да преминават през зони с доказана опасност.

Експертът подчерта още, че подобни въздушни коридори се заобикалят при лошо време, но по никакъв повод не се лети през тях.

Точно това погрешно решение Хенсфорд определя като истинската фатална грешка, довела до трагедията.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Осло
120 EUR