Летище Пловдив натоварено през зимата

2719
18.12.2012

Започна ски сезонът, а покрай него и множеството полети към летищата, в близост до курортите, предлагащи този вид забавления и отдих.

Към най-натоварения график на авиокомпаниите в България се нареждат полетите София – Пловдив. Тези данни са потвърдени и от собствениците на двете летища.

Летище Пловдив
обслужва ски туризма в Банско, Пампорово и Боровец, а чартърните полети набират все по-голяма популярност. Сезонът всяка година предлага множество забавления, но трафикът от автомобили по-тези места е изключително интензивен. Поради тази причина много от курортистите залагат на бързото и безпроблемно пътуване със самолет до най-близката възможна точка. Периодът, в който летището в Пловдив е най-натоварено, включва месеците от ноември до февруари включително.

Летище София като столично такова, не усеща същия наплив от пътници към посочените курорти, за разлика от летище Пловдив. На софийската аерогара пътници винаги е имало, независимо от сезона, но това се дължи на обстоятелството, че се намира в самата столица на страната.

Аерогарите в Бургас, Варна и Пловдив са най-натоварени през сезоните лято и зима, а това е в резултат на желаещите да прекарат празничните дни и отпуските в по-големи и по-далечни курорти. Тези летища са предимно сезонни. Морските осезаемо усещат трафика от май до средата на октомври, а най-пикови месеци са юли и август. Тогава полетите са по-чести, поради голямото натоварване и наплив от пътници. По данни на самите аерогари, полетите на летище Бургас през тази година са достигали до 200 дневно.

Разумно е всички пътуващи през зимните месеци да се информират предварително както за пътната, така и за метеорологичната обстановка, която пряко засяга самолетния транспорт. Информация за времето би била полезна както за мястото, от което тръгват полетите, така и за крайната дестинация до която се пътува.

В зимните условия много от полетите се отменят или закъсняват, затова е хубаво да се спестят моментите на разочарования и недоволство, като се прави справка преди отпътуване. Всички летища в страната разполагат с информационни системи и телефони за контакт, на които може да се получи необходимата информация за всеки един полет. Туроператорите, организиращи полета, също биха могли да съдействат.

Преди закупуване на самолетни билети е препоръчително да се обърне внимание на условията за обезщетение при закъснение или анулиране на полет. При нискотарифните компании, тези услуги най-често се заплащат допълнително.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Дубай
115 EUR