Пилотът на падналия йордански самолет в Сирия е пленен от Ислямска държава

2421
25.12.2014

Бойци на терористичната организация "Ислямска държава" са взели в плен летеца на разбилия се самолет в Сирия. Инцидентът е станал в североизточната част на страната, близо до град Ракка, където е крепостта на групировката. Съединените щати отричат машината да е свалена от джихадистите.

Антиислямистката коалиция претърпя с тази авиокатастрофа първата си загуба от началото на въздушните удари през м.септември. От "Ислямска държава" първи поеха отговорност за свалянето на йорданския самолет.

Въоръжените сили в Аман по-късно потвърдиха информацията, че самолет с техен пилот се е разбил на територията на Сирия. Йорданските власти не уточняват, обаче как летецът им е бил пленен. Военните декларират, че йорданският пилот е носел цялата отговорност за своята сигурност.

Най-вероятната причина за катастрофата е, че бойният самолет е свален с ракети от типа "земя-въздух". Предположението е на Сирийския център за наблюдение на човешките права. От своя страна агенция Франс прес съобщи, че машината не е свалена от джихадистите. Френският информационен гигант се позовава на централното американско управление за региона - Centcom. Централното командване излезе с официално изявление, в което се казва, че „Ислямска държава” не е виновна за свалянето на самолета, въпреки обратното мнение на терористичната групировка.

Бан Ки-мун изрази безпокойство от пленяването на пилота от ислямистите. Преди това висш американски източник заяви, че Вашингтон не може да твърдят категорично дали йорданският боен самолет е действително свален или причина за инцидента е техническа повреда.

Лично Бан Ки-мун изрази безпокойство от пленяването на пилота от ислямистите. Генералният секретар на ООН отправи призив към летеца отношението да е според международните правила на хуманитарно право.

Бан Ки-мун апелира армията в Сирия да не употребява повече варели бомби и дори прикани страните, участващи в конфликта да спрат насилието и да търсят с преговори решение на тежката криза.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Венеция
19 EUR