Билетите за Аерофлот скачат с до 6 евро

2407
21.01.2012

Цените на самолетните билети на руската национална авиокомпания Aeroflot (Аерофлот), ползваща се с монополно положение в Русия, могат да се повишат с до 5-6 евро от настоящата 2012 година. Това съобщи авторитетното бизнес издание "Водомости".

Това обстоятелство се налага, заради разходите от 40 млн. долара за квоти по замърсяването на околната среда на територията на Европейския съюз, които компанията ще трябва да заплати през 2012 г. Плащането към Европейския съюз среща серирозен отпор дори от Министерството на транспорта на Руската федерация. Според изданието, властите вече са забранили на авиокомпаниите да отделят и превеждат каквито и да е средства за квотите за замърсяване с парникови газове. Новото задължение предизвика негативни реакции от страна и на много от световните авиокомпании от САЩ, които също не били съгласни да плащат на Европа. Съединените щати заедно с Русия, Индия и Китай, както и още редица държави в края на септември 2011 година, дори подписали съвместна декларация срещу спорното решение.

"Директивата, включваща авиационните дейности в схемата за търговия на емисии на ЕС, е законна", обяви през декември съдът в Люксембург и постанови, че от 1 януари 2012 г., Европейският съюз може да определи и задължи с такса за въглеродните емисии всички авиооператори, които извършват полети по направления от и до европейски летища. "Прилагането на схемата за търговия с емисии за авиацията не засяга нито принципите на обичайното международно право, нито споразумението "Открито небе"", се казва още в официалното съобщение. Наложената директива по никакъв начин не засяга суверенитета на останалите държави и е съобразена с всички международни споразумения в тази област, твърди и генералният адвокат Джулиан Кокот. 

Делото стартира по искане на Американската асоциация по въздухоплаване и три от големите американски авиокомпании - American Airlines, Continental Airlines и United Airlines. Една от основните им тези е, че включвайки авиопревозите в търговията с емисии, Европейският съюз се опитва да наложи собствените си норми и правила, далеч отвъд пределите си. И действително спорната директива постановява плащане на такса за цялата дължина на полетите, а не само в частта им, касаеща европейското въздушно пространство. Европейският съюз обяснява този факт, а и действията си, с желанието да се ускорят политическите реформи по отношения на климата и в останалите държави.

Увеличението на цените за самолетни билети на авиокомпания Аерофлот със сигурност ще се отрази и по джоба на българите, които често летят до дестинации в Русия. Аерофлот извършва полети до София, Варна и Бургас в партньорството на Bulgaria Air (България Ер). От българска страна все още няма официално съобщение за увеличението на цените.

Най-вероятно самолетните билети ще поскъпнат с наближването на летния туристически сезон.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20181218155930000000.jpg
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече
news_pict_20190103163034000000.jpg
Райънеър отчете спад в печалбата сиповече
news_pict_20180709134239000000.jpg
Аерофлот стартира ежедневни полети от Бургас до Москваповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Фуншал
238 EUR