Turkish Airlines (Търкиш Еърлайнс)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1933
Ататюрк
TK
София
Самолетни билети от Turkish Airlines

Turkish Airlines е националната турска авиокомпания със седалище в Истанбул и е създадена през 1933 г. в Анкара. Първият международен полет е изпълнен през 1947 г. по маршрута Анкара - Истанбул - Атина. От декември 2006 г. превозвачът е член на съюза Star Alliance. Търкиш Еърлайнс изпълнява 148 маршрута, предлагайки самолетни билети за полети в самата Турция и между Турция и Европа, Близкия изток, Далечния изток, Северна Америка и Африка. В Полша обслужва международното летище Fryderyk Chopin във Варшава. Turkish Cargo изпълнява нормите по стандарта ISO 9002 и съгласно тях доставя на своите клиенти най-модерни транспортни и логистични решения, както и най-качествени услуги. Благодарение на собствена автоматизирана система за обслужване на колети и на система за резервация, авиокомпанията е изградила система за комуникация между изпращащия и получаващия, между агентите по продажби и авиокомпанията. Мислейки за комфорта на своите пътници, турският превозвач планира разписанията на полетите си така, че времето за чакане на следващия полет от транзитните пътници да е възможно най-кратък и да могат комфортно и без усложнения да сменят самолетите.

Пътниците на Turkish Airlines със самолетни билети за бизнес класата имат отделни гишета за регистрация за полета и предимство при избор на място. Пътникът трябва да се яви за регистриране на полета 1 час преди планираното излитане при вътрешни полети и 2 часа преди излитане при международните полети. Изходът за полета се затваря 45 минути преди планираното излитане при международните полети и 30 минути при вътрешните полети. При изхода пътникът трябва да се увери, че притежава бордна карта и да е предал багажа си преди определеното крайно време. В случай, че чакането за регистрация на полета се проточи и това му попречи да се яви на изхода за качване, пътникът трябва да се обърне за съдействие към персонала на Turkish Airlines. Ако на летището за прекачване се окаже, че почивката между двата полета ще е повече от 72 часа, пътникът трябва да се увери, че е потвърдил резервацията на своя самолетнен билет за следващия полет. В противен случай има опасност резервацията да бъде анулирана автоматично.

Пътниците на бизнес класата се посрещат по избор с чаша портокалов сок или вино. Салоните за пътниците на тази класа са оборудвани с телефони, факс, TV, музикална уредба, местна и международна преса и възможност за неограничено ползване на бюфета. Сервираните ястия се приготвят по най-високи стандарти и от най-големите готвачи специално за Търкиш Еърлайнс. В зависимост от времетраенето на полета превозвачът предлага два или три вида обедно меню. Пътниците, които са на специална диета или имат определени изисквания, могат да поръчат специално меню. Сервираните на борда на турската компания ястия са от международната кухня, сред тях има цветни средиземноморски салати, френски специалитети, виенски шницел (известен в цял свят), италиански макарони и др. За десерт се поднасят сладкиши с кафе или чай, а също така и висококачествени коняци, ликьори и "digestives". Менюто, сервирано на борда на самолетите, се избира индивидуално преди всеки полет и се разнообразява според предпочитанията на пътниците. За да могат често пътуващите пътници на бизнес класата да имат възможност да дегустират различни ястия, Turkish Airlines актуализира менюто на тази класа всяка седмица. Турският превозвач осигурява комфорт на пътуващите. Във всяка част на самолета има много свободно място между редовете. В бизнес класата е въведена системата на двойните седалки, т.нар. "double-seat system". Пътниците на икономичната класа могат да направят покупки на борда. По време на пътуването безмитният магазин предлага широк избор на продукти за най-взискателните клиенти. Асортиментът и достъпността на продуктите зависят от вида и размерите на самолета, но въпреки това броят на продуктите на борда е ограничен.

Пътниците на турската авиокомпания имат право да предадат регистриран багаж безплатно. В бизнес класата теглото му не може да надвишава 30 кг., а в икономичната 20 кг. При полетите от/до САЩ и Канада пътникът от бизнес класа има право на 2 броя багаж, всеки максимално до 32 кг., с размер до 158 см. В икономичната класа при тези полети от февруари 2009 г. пътникът има право на 2 броя регистриран багаж, всеки от тях с тегло до 23 кг. Превозът на ръчен багаж е безплатен. Пътувайки със самолетен билет за бизнес класа, могат да се вземат 2 броя, по 8 кг. всеки. Летейки с икономичната класа на Turkish Airlines ръчният багаж е 1 брой с тегло до 8 кг. Размерът на багаж и при двете класи е еднакъв 23 x 40 x 55 см. Подробности за индивидуалните изисквания за багаж могат да се прочетат на потвърждението на резервацията.

Пътуващите с компанията Turkish Airlines могат да участват и в програмата за лоялност Miles & Smiles, ползвайки различни отстъпки от самолетните билети в зависимост от изминатите километри.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Билунд
29 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече