Ryanair (Райънеър)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1985
Дъблин
FR
Пловдив
Самолетни билети от Ryanair

Ирландската нискотарифна компания Ryanair е създадена от Tony Ryan и неговото семейство. В началото на дейността си авиокомпанията разполага с един петнадесетместен самолет, 25 души персонал, много малък бюджет и обслужва полети по маршрута Waterford-London. Интересен факт е, че стюардесите, обслужващи полетите, не са могли да бъдат по-високи от 150 см. Днес Ryanair е най-големият нискотарифен европейски превозвач с главни офиси на летище Дъблин, Ирландия. 5-те най-големи бази на Ryanair са London-Stansted, Dulbin, Girona, Alicante, Brussels-Charleroi. Компанията предпочита да лети до малки или вторични летища с цел намаляване на разходите и таксите към всички самолетни билети. Самолетите се приземяват на 85 км. от Париж. Въпреки това, авиокомпанията лети и до големи летища като Гетуик в Лондон и Barajas в Мадрид. Понякога се случва така, че вторичното летище е по-близо до града, отколкото основното. Така е в Рим, Белфаст и Готенбург. Бързото развитие на Ryanair след 1997 г. се дължи главно на успеха на нискобюджетния модел. С повече от 200 Боинга 737-800, годишно превозва над петдесет милиона пътници. Това е най-голямата компания в Европа по отношение на превозени пътници и най-голямата в света по отношение на международни превозени пътници.

Част от нискотарифния модел е да се изискват такси за всички допълнителни услуги. От Ryanair твърдят, че бизнес моделът е такъв, за да позволи на тези пасажери, които не извършват чек-ин на багаж, приоритетно качване на борда, както и да се поддържат най-ниските възможни цени. В момента всички пътници трябва да се регистрират онлайн и да разпечатат сами бордната си карта. Пътниците, пристигнали на летището без бординг карта, ще трябва да платят по 40 евро за преиздаването й. Регистрацията онлайн вече не е безплатна, а струва 5 евро за човек и на полет. Въпреки, че тази такса се отменя при някои от промоционални тарифи – „безплатно”, „1 евро”, „5 евро”, компанията получава критика, че тази такса от 5 евро не е по избор и трябва да бъде включена в крайната тарифа, която се обявява, а не да бъде добавяна в последствие.

Днес Ryanair има близо пет хиляди висококвалифицирани служители и обслужва едни от най-интересните и най-добре организирани маршрути и полети в Европа. От семейна фирма, Ryanair се превръща в истински самолетен гигант, който днес конкурира дори най-големите превозвачи в света. Самолетни билети на Ryanair се продават в туристическите агенции, по интернет и по телефона. Авиокомпанията се е развивала и продължава да се развива динамично като разработва мрежата си от полети, въвежда нови решения и периодично закупува нови самолети. Те са със седалки от винил, без джобове на тях, както и с други промени, които спестяват разходи и правят почистването и проверките за сигурността по-бързи. От време на време Ryanair предлага идеи за допълнително намаляване на разходите като това се прави единствено с цел да се печели публичност, понеже те са доста непрактични за приложение. Някои от тях включват премахването на двете тоалетни, за да се добавят още шест места, такса за употреба на тоалетната, редизайн на самолета за правостоящи пасажери и др.

Пътуването с Ryanair е комфортно и безопасно, същевременно и на много конкурентни цени. Въпреки това компанията често е критикувана за нивото на дистанционното обслужване. Например невъзможността на пътниците да се свържат със служители за въпрос чрез e-mail или някаква друга форма през интернет. За тази цел е предвиден единствено импулсен телефон, факс или обикновена поща.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Бургас - Братислава
30 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече